Democrata Hillary Clinton a pierdut alegerile prezidenţiale în urmă cu două săptămâni, deşi a obţinut cu 1,7 milioane mai multe voturi, potrivit ultimelor date de la autorităţile electorale statale. În schimb, rivalul ei republican a câştigat votul electorilor şi va prelua în luna ianuarie frâiele puterii de la Casa Albă, transmite The Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce ultimele buletine de vot sunt numărate, prezidenţiabila democrată are 63,6 milioane de voturi, în vreme ce preşedintele ales a reuşit să strângă în tabăra sa doar 61,9 milioane de sufragii - asta înseamnă că Hillary Clinton a primit cele mai multe voturi din istoria alegerilor americane cu excepţia lui Barack Obama.

Clinton a primit 48% din voturile exprimate, în vreme ce miliardarul republican a devenit preşedinte cu doar 46,7% din sufragii.

În schimb, Barack Obama a susţinut că discursurile ţinute pentru bacherii de pe Wall Street au jucat un rol eşenţial în eşecul lui Hillary Clinton.

Deşi democrata are un avans considerabil în ceea ce priveşte votul popular, aceasta a pierdut cu un decalaj uriaş votul electorilor care determină cine va fi următorul ocupant de la Casa Albă.

Republicanul Donald Trump a reuşit să câştige votul electorilor după ce a câştigat în statele cheie Florida, Ohio şi Carolina de Nord, dar a obţinut victorii surprinzătoare şi în Pennsylvania şi Wisconsin, considerare state sigure pentru Partidul Democrat.

Numărarea buletinelor de vot continuă, deşi au trecut aproape două săptămâni de la alegerile prezidenţiale.

Donald Trump s-a arătat extrem de furios pe persoanele care au sugerat că a pierdut votul popular şi a susţinut că ar fi reuşit să câştige dacă îşi propunea asta.

”Dacă alegerile erau bazate pe votul popular, atunci aş fi făcut campanie doar în New York, Florida şi California. Aş fi câştigat cu un avans chiar mai mare şi mult mai uşor”, a postat Trump pe Twitter.

Este pentru a doua oară în ultimii 16 ani când un candidat democrat pierde alegerile prezidenţiale deşi primeşte mai multe voturi.

Printre prezidenţiabilii care au pierdut alegerile, deşi au primit mai multe voturi se numără Andrew Jackson (1824), Samuel Tilden (1876), Grover Cleveland (1888) şi Al Gore (2000).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.