Vietnamul a cerut marţi Malaysiei să elibereze o vietnamenză acuzată de asasinarea fratelui vitreg al lui Kim Jong Un la Kuala Lumpur, la o zi după eliberarea neaşteptată a unei coacuzate indoneziene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doan Thi Huong a rămas singură în boxa acuzaţilor de asasinarea lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean, ucis pe aeroportul din Kuala Lumpur în februarie 2017, când a fost stropit pe faţă cu VX, un agent neurotoxic.

O indoneziană acuzată că a participat la acest asasinat, Siti Aisyah, a fost eliberată de către justiţia malaysiană - într-o întorsătură neaşteptată în acest dosar care aminteşte de Războiul Rece. Parchetul a renunţat la acuzaţia de crimă formulată împotriva sa, la un an şi jumătate după începerea procesului acesteia.

Ministrul vietnamez de Externe Pham Binh Minh l-a îndemnat marţi pe omologul său malaysian la eliberarea tinerei sale compatrioate, potrivit presei oficiale vietnameze.

Kim Jong Un s-a întâlnit cu oficiali vietnamezi la Hanoi, în urma summitului eşuat, la sfârşitul lui februarie, cu Donald Trump pe tema ”denuclearizării” Coreei de Nord.

Doan Thi Huong urmează să compară joi la un tribunal de la Kuala Lumpur, după ce avocaţii săi i-au cerut procurorului să renunţe la acuzaţiile de omucidere formulate împotriva sa.

Procesul celor două femei, în vârstă de peste 20 de ani, a fost deschis în octombrie 2017 şi urma, iniţial, să fie reluat luni, după o întrerupere de mai multe luni, prin reluarea audierii acuzatei vietnameze.

Indoneziana şi vietnameza au respins acuzaţiile formulate împotriva lor şi au dat asigurări că eu fost atrase într-o capcană de către agenţi nord-coreeni şi că ele credeau că participau la o farsă la un joc televizat.

Coreea de Sud a acuzat Nordul că a orchestrat asasinatul, o acuzaţie pe care Phenianul a respins-o mereu.

Kim Jong Nam era un critic dur al regimului stalinist nord-coreean şi trăia în exil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.