Hamas a acuzat joi Israelul de focuri de armă ucigaşe asupra civililor care aşteptau ajutoare umanitare în oraşul Gaza, în timp ce lupte violente au opus armata mişcării islamiste în Khan Yunis, epicentrul războiului din sudul teritoriului palestinian asediat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Sănătăţii din Hamas a denunţat un "nou masacru" şi a afirmat că Israelul a ucis 20 de persoane care stăteau la coadă pentru a primi ajutoare la ieşirea din oraş şi a rănit alte 150 de persoane.

Jihadul Islamic, o altă mişcare palestiniană, a făcut referire la "obuze de artilerie şi rachete".

Armata israeliană nu a confirmat aceste informaţii. Mai mulţi martori intervievaţi de AFP au confirmat că au fost vizaţi de armată.

Ambulanţele, cu sirenele în funcţiune, s-au grăbit să ajungă la spitalul al-Shifa, unde răniţii erau îngrijiţi la faţa locului, potrivit unor imagini filmate de AFP.

"Oamenii se duceau să ia alimente şi făină, pentru că nu aveau ce mânca. Dintr-o dată, au sosit tancurile şi au început să tragă în oameni, care au fost tăiaţi în bucăţi", a declarat Abu Ata Basal, unchiul unuia dintre răniţi.

Miercuri, focuri de tancuri împotriva unui adăpost administrat de agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (Unrwa) au făcut 13 morţi în Khan Yunis, potrivit Unrwa.

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat pentru AFP joi că armata israeliană a ordonat evacuarea refugiului, care adăposteşte zeci de mii de persoane strămutate, până vineri la ora 17:00 (15:00 GMT).

Armata a dat asigurări că "nicio cerere specifică de evacuare" nu a fost comunicată "Unwra sau celor care rămân în apropierea" refugiului.

Comisarul general al Unrwa, Philippe Lazzarini, denunţase "o încălcare flagrantă" a regulilor războiului, afirmând că coordonatele centrului au fost "împărtăşite cu autorităţile israeliene".

Armata a declarat pentru AFP că a "exclus (...) un atac aerian sau de artilerie", referindu-se de asemenea la "posibilitatea" unui atac al Hamas.

Potrivit unui jurnalist AFP, bombardamentele au fost neîncetate joi deasupra oraşului Khan Yunis, oraşul natal al lui Yahya Sinouar, şeful Hamas în Fâşia Gaza, considerat artizanul atacului sângeros comis la 7 octombrie de mişcarea islamistă împotriva Israelului.

Atacul s-a soldat cu moartea a peste 1.140 de persoane în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite în timpul atacului şi duse în Gaza, dintre care aproximativ o sută au fost eliberate la sfârşitul lunii noiembrie în timpul unui armistiţiu în schimbul prizonierilor palestinieni deţinuţi de Israel.

Ca răspuns, Israelul a jurat să "anihileze" Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007, şi a lansat o vastă operaţiune militară care s-a soldat cu 25.900 de morţi, în marea lor majoritate femei, copii şi adolescenţi, potrivit unui bilanţ publicat joi de Ministerul Sănătăţii al mişcării islamiste.

Ministerul a raportat 200 de decese în 24 de ore în teritoriu.

În micul teritoriu, care se află sub asediul total al Israelului din 9 octombrie, aproximativ 1,7 milioane de locuitori şi-au părăsit casele şi sunt înghesuiţi în mare parte în sud, în condiţii umanitare disperate.

"Suntem epuizaţi. Opriţi-vă! Ambele părţi trebuie să se oprească", a implorat Latifa Abou Rezk în timp ce plângea lângă trupul unei rude într-un spital din Rafah.

Qatar, Egipt şi Statele Unite încearcă să medieze un nou armistiţiu, inclusiv eliberarea ostaticilor şi a prizonierilor.

Potrivit The Washington Post şi site-ului de ştiri Axios, şeful CIA, William Burns, se va deplasa în Europa pentru a se întâlni cu omologii săi israelian şi egiptean şi cu premierul qatariot în speranţa de a negocia un armistiţiu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.