Negociatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, îi avertizează pe britanici că rezultatele alegerilor anticipate nu vor schimba în nicio măsură acordul de Brexit, susţinând chiar că acest scrutin a fost declanşat de oportunismul conservatorilor Theresei May, potrivit unui comentariu semnat de europarlamentar în paginile The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca belgian, am o apreciere îndelungată pentru suprarealism. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a sugerat săptămâna trecut că scenariul putea să fie scris chiar de Alfred Hitchcook. Pentru mine, este mai asemănător cu arta nelumească a lui Magritte. În mod evident, manifestul conservator va reprezenta o replică a cărţii albe a Brexitului şi a poziţiei de negociere prezentată în scrisoarea de invocare a articolului 50”, îşi începe fostul premier belgian comentariul din The Guardian.

De asemenea, europarlamentarul susţine că alegerile anticipate sunt conduse de oportunismul formaţiunii de guvernământ şi nu a oamenilor pe care îi reprezintă conservatorii din Marea Britanie.

”Putem cu toţii să presupunem în siguranţă că prin convocarea acestor alegeri, Theresa May nu vrea să arunce îndoială asupra rezultatelor referendumului, ci să-şi cimenteze susţinerea. În Bruxelles, mulţi rămân îngrijoraţi că şansele obţinerii unui acord sunt erodate de liniiile dure de negociere anunţate de premier şi de lipsa unui spaţiu de manevră pe plan intern, dar nu există nicio garanţie că mai mulţi parlamentari conservatori pe scaune vor asigura acest spaţiu”.

Verfohstadt cataloghează drept absurdă teoria că May organizează alegeri anticipate pentru a obţine un acord mai bun cu Uniunea Europeană.

”Putem doar să concluzionăm că mulţi politicieni britanici şi reprezentanţi ai presei nu înţeleg încă cum funcţionează articolul 50... Am puţine îndoieli că cei de pe continent nu văd aceste alegeri ca fiind motivate de mecanismele interne ale Partidului Conservator”, explică negociatorul ParlamentuluI European.

De asemenea, acesta precizează căr eferendumul a reprezentat pentru mulţi lideri europeni o luptă internă între conservatori, care a scăpat de sub orice control.

”Este o încercare a conservatorilor de a pune mâna pe mai multă putere, de a profita de aparenta dezordine a laburiştilor pentru a-şi asigura alţi cinci ani la putere înainte să lovească realitatea Brexitului”.

Europarlamentarul belgain le cere britanicilor să nu fie induşi în eroare de ”presa isterică de dreapta” că există sau a existat la un moment dat un plan secret al liderilor europeni pentru a păstra Marea Britanie în UE.

”Prin urmare, liderii europeni se pregătesc de reintroducerea controalelor vamale din prima zi a BrexituluI”.

Verhofstadt îşi exprimă speranţa că alegerile anticipate vor duce la o dezbatere sinceră despre realităţile dure ale Brexitului în Marea Britanie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.