Premierul thailandez Srettha Thavisin a dat marţi undă verde examinării în Parlament a unei legi privind căsătoria între persoane de acelaşi sex, o etapă importantă pentru comunitatea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor, care este foarte vizibilă dar care este în continuare o victimă a discriminării într-un regat foarte conservator, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Thailanda ar putea deveni astfel prima ţară din Asia de Sud-Est care să recunoască căsătoria între persoane de acelaşi sex şi a treia în Asia - după Taiwan şi Nepal.

”Această lege le va permite persoanelor să se căsătorească şi să aibă aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cuplurile alcătuite dintr-un bărbat şi o femeie”, a declarat presei, la finalul unei şedinţe de Guvern, Srettha Thavisin.

”Ţin să felicit toate persoanele” care au acţionat în favoarea acestui rezultat, a declarat el.

Examinarea acestui text de către deputaţi urmează să înceapă joi, iar noua lege are de trecut mai multe obstacole înainte de a intra în vigoare.

Textul dezbătut vizează să modifice trimiteri la ”bărbaţi” şi ”femei”, ”soţi” şi ”soţii” în legea căsătoriei, în vederea înlocuirii cu termeni neutri, a anunţat un adjunct al purtătorului de cuvânt al Guvernului, Karom Pornpolklang.

Thailanda este cunoscută prin toleranţa sa, însă o mare parte a acestei ţări cu o populaţie majoritar budistă rămâne conservatoare, iar comunitatea LGBT, în pofida faptului că este vizibilă, se loveşte în continuare de dificultăţi şi discriminări.

În iunie 2022, Thailanda a sărbătorit primul marş al mândriei (Gay Pride) de aproape 16 ani, iar mii de activişti au ieşit în stradă la Bangkok pentru a cere adoptarea căsătoriei gay.

Tot în 2022, deputaţii thgailandezi şi-au dat acordul să examineze două proiecte de lege care autorizează căsătoria între persoane de acelaşi sex şi alte două care autorizează uniunile civile.

Însă acest proces a fost întrerupt după ce Guvernul de atunci a dizolvat Parlamentul şi a deschis calea alegerilor generale din mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.