Guvernul britanic a anunţat miercuri că renunţă la o revenire la sistemul de măsurare imperial, iar uncia şi inch-ul nu vor înlocui litrul şi kilogramul, aşa cum voia Boris Johnson, după Brexit, transformându-le într-un simbol al beneficiilor ieşirii din Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cantităţile de produse vândute în regat urmează să fie afişate în continuare pe ambalaje - cu prioritate în kilograme şi în litri, adică în sistemul metric, a decis Ministerul Comerţului, în toiul ”armistiţiului cofetarilor”, cum spun francezii perioadei dintre Crăciun şi Anul Nou.

Cantităţile în uncii şi inch pot să fie afişate, dar mai puţin vizibil.

După ieşirea din UE - ale cărei reglementări impun sistemul metric în toate statele membre, Guvernul conservator de atunci al lui Boris Johnson anunţa că vrea să schimbe legea britanică, pentru a onora sistemul imperial şi a încarna astfel libertatea regăsită a Regatului Unit.

Însă, în urma unei vaste consultări, realizată în 2022, aproape 99% dintre respondenţi au spus că vor să păstreze prioritatea acordată sistemului metric.

”Chiar dacă Guvernul nu schimbă legea, o nouă directivă va fi publicată pentru a promova sensibilizarea libertăţilor actuale, care permit afişarea unităţilor imperiale alături de echivalentele lor metrice, mai vizibile”, anunţă într-un comunicat Guvernul.

El anunţă că o ”revizuire mai largă” a regulilor în domeniul metrologiei este în curs, ”conform angajamentului Guvernului de a identifica oportunităţi ale unor reforme” oferite de Brexit.

Ca primă etapă, începând din 2024 va fi posibil ca în puburi, restaurante sau în supermarket să se poată cumpăra o ”pintă” de vin sau vin spumant - adică 568 de mililitri - sau vin într-un recipient de 200 de mililitri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.