Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni, la Barcelona, că Guvernul său urmează să dea marţi undă verde unei graţiei controversate a nouă lideri separatişti catalani condamnaţi la închisoare cu privire la secesiunea eşuată a Cataloniei din toamna lui 2017, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pedro Sánchez confirma en el Liceo que mañana aprobarán los indultos

Le responden desde el público con gritos de "¡La independencia es la única solución!".

Vergüenza Ajena. pic.twitter.com/05ug5FvQmm

— Toni Cantó (@Tonicanto1) June 21, 2021

”Mâine (marţi), ghidat de spiritul concordiei Constituţiei, voi propune Consiliului de Minişti să acorde graţierea celor două condamnaţi”, cu privire la rolul pe care l-au jucatîn această secesiune eşuată, la pedepse de până la 13 ani de închisoare, a anunţat liderul socialist la Teatrul Liceu, în timp ce persoane din public ţipau că vor o ”amnistie totală”.

Într-o punere în scenă atent orchestrată, Pedro Sanchez a anunţat că ”Guvernul spaniol a optat pentru reconciliere” şi ”crede că această graţiere va deschide această cale”.

În faţa teatrului, apărat de de o puternică prezenţă a poliţiei, sute de activişti separatişti manifestau.

”Graţierea este o înşelătorie”, apreciază o pensionară, în vârstă de 73 de ani, Anna, o fostă avocată.

Prin graţiere, condamnaţii urmează să nu mai ispăşească restul pedepsei şi să iasă din închisoare.

O amnistie - de care Guvernul nu vrea să audă - ar însemna o ştergere totală a acestei provocări.

Guvernul spaniol speră astfel să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Catalonia şi să relanseze dialogul între Madrid şi Barcelona.

”Confruntarea n-a rezolvat nimic”, a subliniat Sanchez în acest discurs, pe care l-a susţinut la Opera din Barcelona, scrie Reuters.

”Pentru a ajunge la un acord, cineva trebuie să facă primul pas”, a adăugat el.

”Guvernul spaniol va face acest prim pas acum”, a continuat premierul.

Potrivit unor sondaje de opinie, aproximativ 60% dintre spanioli - dar şi toate partidele de opoziţie - se opun eliberării celor nouă lideri politici şi activişti încarceraţi în 2019 din cauza rolului pe care l-au jucat în evenimentele haotice şi uneori violente din 2017, care au declanşat cea mai gravă criză politică din ultimele decenii în Spania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.