Guvernul italian a instituit duminică starea de urgenţă pe Insula Ischia, în largul Napoli (sud), devastată sâmbătă de o alunecare de teren importantă, soldată cu cel puţin doi morţi şi zece dispăruţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presa italiană a anunţat duminică faptul că un al doilea cadavru a fost găsit şi că un bilanţ urma să fie anunţat duminică seara de prefectul Napoli, Claudio Palomba.

O primă anvelopă de urgenţă - în sumă de două milioane de euro - a fost deblocată în urma acesteo reuniuni extraordinare a Guvernului Meloni, în vederea instituirii stării de urgenţă, a precizat ministrul Italian al Protecţiei Civile, Nello Musumeci.

Starea de urgenţă este adesea decretată în peninsulă - în urma unor cutremure, erupţii vulcanice sai intemperii puternice -, deoarece ea prevede o procedură accelerată de mobilizare de fonduri şi de mijloace, inclusiv ale Protecţiei Civile, în vederea unor intervenţii urgente sau creării unor structuri de primire.

Casamicciola Terme, o staţiune termală cu 8.000 de locuitori iarna, situată pe luxurianta Insulă Ischia, în apropiere de Capri, a fost afectată în 2017 de un cutremur soldat cu doi morţi.

Ea a fost distrusă complet de un cutremur mult mai puternic, la sfârşitul secolului al XIX-lea.

La faţa locului, peste 200 de membnri ai Protecţiei Civile şi forţelor de ordine căutau în continuare aproximativn zece persoane date dispărute, iar sute de voluntari, în noroi până la genunchi, curăţau străzile burgului.

Epave de maşini şi autobuze zdrobite de violenţa torentului de noroi şi roci erau vizibile mai peste tot, în toiul unui du-te-vino de buldozere care încercau să elibereze accesul către case, magazine şi maşini.

URBANIZARE DEVASTATOARE

”Este o situaţie care ne doare, fie şi numai din cauza persoanelor disprute sub munte. Asta este o insulă, şi chiar dacă nu ne cunoaştem într-adevăr cu toţii, cam asta este priveliştea”, declară AFP un locuitor al Ischiei, pe care s-a născut, Salvatore Lorini, în vârstă de 45 de ani.

”Muntele a lua-o la vale. A avut loc o devastare de magazine, maşini, hoteluri, şi s-a mai întâmplat acum nouă ani. Acum sunt pe cale să curăţ magazinul soacrei mele”, spune el.

Această alunecare a fost cauzată de lipsa întreţinerii şi prevenţiei, ”pentru că natura este natură. A avut loc un cutremur, iar puţină prevenţie” poate că ar fi salvat vieţi, consideră Lorini, care ar dori să se implementeze un sistem asemănător celui de avertizare de tsunami şi care să prevină populaţia că se deplasează pământul.

”Trebuie să fiu sincer. Dacă aş putea, aş pleca de la Casamicciola, pentru că acum întâmpin dificultăţi să trăiesc aici, chiar dacă trebuie să spun că casa mea a scăpat cutremurului, inundaţiilor”, declară AFP-TV Iacono Maria, în vârstă de 64 de ani, care dă asigurări că ultimele evenimente i-au ”rupt sufletul”.

”La Ischia există o urbanizare care a lovit şi devastat tot teritoriul”, declară agenţiei Agi directorul Institutului de Cercetare şi Protecţie Hidroageologică, Tommaso Moramarco.

”Atunci când insula a intrat în perioada turismului în masă, creşterea infrastructurilor a fost exponenţială, a sufocat toate elementele naturale ale teritoriului şi a acoperit totul cu ciment”, denunţă, la rândul său, geologul Mario Tozzi în La Stampa.

El subliniază că pe Ischia există zeci de mii de construcţii ilegale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.