Promovarea lui Gérald Darmanin la Ministerul Internelor şi a avocatului Eric Dupond-Moretti la Ministerul Justiţiei constituie unele dintre numele remaniate în Guvernul lui Jean Castex, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul general de la Palatul Elysée Alexis Kohler a prezentat luni cele 30 de nume ale membrilor Guvernului Castex - 16 miniştri şi 14 miniştri-delegaţi ce urmează să traseze ”noul drum” promis de Emmanuel Macron în vederea relansării Franţei, în urma crizei istorice covid-19, şi a alegerilor prezidenţiale din 2022.

Echilibrul politic este menţinut, comentează Reuters, în această echipă din care au plecat Nicole Belloubet, Christophe Castaner şi Sibeth Ndiaye şi în care au avut loc schimbări - Barbara Pompili însărcinată cu Tranziţia Ecologică şi Elisabeth Borne la Ministerul Muncii, locurilor de muncă şi inserţiei profesionale.

Numită în cadrul Ministerului Tranziţiei Ecologice pe poziţia a treia în ordine protocolară, fosta activistă din cadrul Verzilor Barbara Pompili urmează să negocieze virajul în domeniul mediului reclamat de către o parte a francezilor în alegerile muncipale.

Cea mai mare a remanierii este însă Eric Dupond-Moretti, un avocat specializat în drept penal şi cazuri dificle, pe care francezii îl cunosc prin poziţii uneori explozive.

El urmează să completeze la Justiţie acţiunea lui Darmanin la Interne, un domeniu securitar drag lui Castex, care se proclamă un ”gaullist social” şi care a efectuat în weekend o vizită la un comisariat în Seine-Saint-Denis.

Mai multe nume grele din echipa lui Edouard Philippe rămân în post, precum Bruno Le Maire la Ministerul Economiei, Finanţelor şi - un element nou - al Relansării.

Jean-Michel Blanquer rămâne la Ministerul Educaţiei Naţionale, Jean-Yves Le Drian la Ministerul Afacerilor externe, iar Florence Parly la Ministerul Armatelor.

În schimb, Julien Denormandie a fost promovat ministru al Agriculturii, iar Gabriel Attal îi succedă lui Sibeth Ndiaye în postul expus de purtător de cuvânt al Guvernului.

Marc Fesneau şi Jacqueline Gourault de la MoDem rămân la Ministerul Relaţiilor cu Parlamentul şi, respectiv, al Coeziunii Teritoriilor.

Îndepărtat de la Ministerul Culturii, Franck Riester rămâne în Guvern ca ministru delegat cu Comerţul Extern şi Atractivitatea.

De asemenea, radicala Annick Girardin lasă Teritoriile de peste mări lui Sébastien Lecornu şi preia Ministerul Mării.

La Place Beauvau, Gérald Darmanin este secondat de către Marlène Schiappa, însărcinată cu Cetăţenia.

Şefa de întreprindere Elisabeth Moreno, originară din Capul Verde, îi succedă ca ministru-delegat însărcinat cu Egalitatea între femei şi bărbaţi, Diversitatea şi Egalitatea şanselor.

Fosta socialistă Brigitte Bourguignon devine ministru-delegat cu Autonomia, un semnal transmis turbulentei aripi stângi a grupului parlamentar al La République en marche  (LREM) în Adunarea Naţională.

O listă a secretarilor de stat urmează să completeze echipa lui Castex în zilele următoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.