Parisul este pregătit să slăbească controlul asupra Corsicăi, într-un proces care ar putea duce la un statut de autonomie pentru insulă, a declarat ministrul de Interne al Franţei, Gerald Darmanin, citat de un ziar din Corsica, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul este hotărât să se implice într-o ”discuţie fără precedent pe chestiuni instituţionale”, a declarat Gerald Darmanin pentru Corse Matin, adăugând că este ”pregătit să meargă până la autonomie”.

Declaraţiile ministrului francez făcute chiar înaintea unei vizite de două zile în Corsica, vin după ce protestele de weekendul trecut au reînviat tensiunile de lungă durată dintre Corsica şi Franţa.

Protestatarii din oraşul Bastia (nordul Corsicăi) au atacat clădiri ale instituţiilor publice şi au aruncat cu proiectile în organele de poliţie, duminică. Aceasta este cea mai recentă demonstraţie din cauza unui atac asupra unui naţionalist încarcerat într-o închisoare din Franţa.

Darmanin a subliniat că nu a fost stabilit ce ar presupune exact un statut de autonomie.

”Trebuie să vorbim despre asta”, a spus el, citat de Corse Matin.

Oficialul francez a mai menţionat că abordarea statutului insulei ar fi o prioritate a celui de-al doilea mandat al preşedintelui Emmanuel Macron.

Alegerile prezidenţiale au loc luna viitoare, iar Macron este considerat cel mai probabil câştigător, potrivit exit-pollurilor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.