Guvernul britanic condus de premierul Boris Johnson va prezenta luni Parlamentului un proiect legislativ pentru a revizui unilateral acordurile comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenda zilei de la Camera Comunelor precizează că ministerul de Externe Liz Truss va prezenta un proiect de lege care să stabilească modul în care termenii incluşi în Protocolul nord-irlandez vor fi definiţi în legislaţia naţională.

Decizia executivului britanic riscă să afecteze relaţiile dintre Londra şi Bruxelles.

Johnson a fost de acord cu protocolul în 2019 pentru a permite Marii Britanii să părăsească piaţa unică a Uniunii Europene şi uniunea vamală fără a fi reimpuse controale la graniţa dintre Republica Irlandeză şi Irlanda de Nord, o acţiune vitală a acordului de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, care a pus capăt a trei decenii de violenţă.  

Prin încheierea unui astfel de acord, Johnson a agreat o frontieră vamală între provincia Irlanda de Nord, condusă de britanici, şi restul Regatului Unit. Marea Britanie susţine în prezent că protocolul este inaplicabil, iar negocierile purtate cu UE timp de luni de zile nu au ajuns la niciun consens.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.