Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, noua strategie în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, care prevede că Republica Moldova va continua să fie principalul beneficiar. Fromânia va sprijini Ucraina în procesul de aderare şi reconstrucţie, dar va interveni şi în regiunea extinsă a Mării Negre, Balcanii de Vest, Africa şi Orientul Mijlociu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul României a adoptat, în şedinţa de joi, Programul multianual strategic de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară 2024-2027, document care ghidează acţiunea României în domeniu şi care contribuie la consolidarea profilului de donator în domeniu. Documentul prevede că în baza angajamentelor asumate la nivel internaţional, România va continua să contribuie, prin intermediul unor parteneriate eficiente cu ţările beneficiare, la atingerea  Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale acestora. Pentru îndeplinirea acestui deziderat, statul român va urmări o serie de obiective specifice, precum dezvoltarea şi consolidarea instituţională a ţărilor partenere, creşterea bunăstării populaţiilor din statele partenere şi susţinerea acestora în lupta împotriva schimbărilor climatice şi protejarea mediului”, a transmis, joi, MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, Republica Moldova va continua să fie beneficiarul prioritar al politicii României de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, toate proiectele de asistenţă oficială pentru dezvoltare derulate de Ministerul Afacerilor Externe în acest stat fiind incluse în Fondul de Democratizare şi Dezvoltare Sustenabilă pentru Republica Moldova.

”România a sprijinit Ucraina încă de la începutul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse, acţionând în deplină solidaritate cu statul şi poporul ucrainean. Astfel, activităţile în materie de cooperare internaţională pentru dezvoltare se vor concentra atât pe susţinerea demersurilor Ucrainei de integrare europeană, cât şi pe procesul de reconstrucţie. Strategia prevede, de asemenea, că România va acţiona, cu prioritate, în regiunea extinsă a Mării Negre, Balcanii de Vest, Africa şi Orientul Mijlociu, iar activităţile în materie vor fi direcţionate cu precădere spre Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia, Albania, Palestina, Mauritania, Senegal, Etiopia şi Tanzania”, a mai transmis MAE.

Potrivit instituţiei, urmare a angajamentului asumat de Preşedintele României cu ocazia summit-ului UE – Uniunea Africană din anul 2022, 17% din fondurile alocate Ministerului Afacerilor Externe pentru activităţi de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară vor fi direcţionate, sub formă de proiecte, către statele din Africa, parte a Platformei pentru Viitorul Africii prin Pace, Educaţie şi Dezvoltare.

Programul multianual strategic de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară 2024-2027 asigură un răspuns ferm şi concret al României la provocările globale şi regionale, mai ales în contextul crizelor  suprapuse, cu efecte pe termen scurt, mediu şi lung.

”În conformitate cu prevederile Legii nr. 213/2016 privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator al politicii de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară a României, elaborează Programul multianual strategic de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, care constituie documentul strategic de stabilire şi planificare a obiectivelor generale şi specifice de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară ale ţării noastre pe termen mediu şi lung”, arată MAE.

Programul multianual strategic de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară 2024-2027 reprezintă cel de-al doilea document în materie. În elaborarea acestuia au fost luate în considerare atât evoluţiile recente în plan internaţional, cât şi experienţa dobândită din implementarea Programului multianual strategic privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară în perioada 2020-2023 şi a activităţilor în domeniu din ultimii ani.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.