Guvernatorul Virginiei, Terry McAuliffe, i-a îndemnat pe militanţii de extremă-dreapta să plece acasă, după ce aceştia au adus haos şi violenţe pe străzile oraşului universitar Charlottesville, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O femeie şi-a pierdut viaţa şi alte 19 persoane au fost rănite, după ce o maşină a intrat intenţionat într-o mulţime de contraprotestatari. De asemenea, o anchetă pentru drepturile civile a fost lansată în acest caz de către agenţii FBI.

”Am un mesaj pentru toţi cei care militează pentru supremaţia albilor şi pentru toţi naziştii care au venit astăzi în Charlottesville. Mesajul nostru este clar şi simplu: mergeţi acasă. Nu sunteţi bineveniţi în această comunitate minunată de naţiuni. Ruşine să vă fie! Voi pretindeţi că sunteţi patrioţi, dar sunteţi orice altceva decât patriot”, a declarat guvernatorul McAuliffe.

De asemenea, acesta i-a condamnat pe militanţii de extremă-dreapta că au venit doar pentru a răni oameni pe străzile din Charlottesville.

”Aţi venit astăzi aici ca să răniţi oameni. Şi aţi rănit oameni. Dar mesajul meu este clar: noi suntem mai puternici decât voi”, a completat guvernatorul Virginiei.

Terry McAuliffe este democrat şi a susţinut-o în alegerile prezidenţiale pe Hillary Clinton. 

Acesta a mărturisit că a discutat cu preşedintele Trump şi l-a îndemnat de două ori să înceapă o mişcare care să aducă oamenii împreună în Statele Unite.

De asemenea, guvernatorul a mulţumit autorităţilor care au prevenit o ”zi chiar mai rea” şi a lăudat serviciile de urgenţă, care au intervenit extrem de rapid după ce o maşină a intrat într-o mulţime de contraprotestatari din Charlottesville.

Noaptea de coşmar din Charlottesville - care este cunoscut drept un oraş universitar liberal - este o demonstraţie clară a diviziunii politice din Statele Unite, care s-a intensificat după victoria lui Donald Trump.

Bloggerul Jason Kessler a cerut organizarea unui marş ”pro-alb” şi militanţii pentru supremaţia rasială au promovat o asemenea reuniune în SUA.

Directorul Centrului Ligii Antidefăimare şi pentru Extremism, Oren Segal, a precizat că mai multe grupări albe de extremă-dreapta au fost prezente, inclusiv neonaziştii şi câteva facţiuni Ku Klux Klan.

Jurnaliştii NY Times au dezvăluit că unii extremişti scandau ”nu ne veţi înlocui” şi ”evreii nu ne vor înlocui” pe străzile din Charlottesville.

Trump s-a adresat naţiunii de pe terenul său de golf din Bedminster, New Jersey.

Miliardarul republican a susţinut că ura, care a generat violenţele de sâmbătă, există de mult timp în America.

”Condamnăm în cei mai puternici termeni această afişare extraordinară a urii, bigotismului şi violenţei din mai multe părţi. Nu are niciun loc în America”, a insistat preşedintele Trump.

Hillary Clinton a lansat critici la adresa preşedintelui, pentru că acesta a refuzat să condamne grupările de extremă-dreaptă şi militanţii pentru supremaţie rasială din Charlottesville.

”Fiecare minut în care permitem acestei situaţii să persiste prin încurajări tăcute sau lipsă de acţiune este ruşinos şi ne distruge valorile”, a scris prezidenţiabila democrată pe Twitter.

Alţi republicani s-au arătat mai vehemenţi în criticile la adresa preşedintelui Trump.

”Este foarte important pentru naţiune să-l audă pe preşedinte catalogând evenimentele din Charlottesville drept ceea ce sunt, un atac terorist comis de militanţii albi pentru supremaţie rasială”, a scris senatorul republican din Florida, Marco Rubio.

Marşul ”Uniţi Dreapta” nu a primit niciodată o aprobare oficială pentru că guvernatorul McAuliffe a declarat stare de urgenţă şi a argumentat că autorităţile trebuie să păzească siguranţa publică din Charlottesville.

Autorităţile locale au arestat mai multe persoane după ce au declarat ilegală adunarea din parcul Emancipării.

Tensiunile au izbucnit după ce autorităţile locale au anunţat planurile de eliminare a statuii generalului Robert E. Lee, care a condus forţele Confederaţiei în timpul Războiului Civil din SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.