Guvernatorul american Eric Holcomb s-a întâlnit, luni, cu preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, la Taipei, la câteva zile după ce Washingtonul a anunţat negocieri comerciale cu Taipei şi într-un context de tensiuni sporite cu Beijingul privind suveranitatea asupra insulei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eric Holcomb, guvernatorul republican al statului american Indiana, a aterizat, duminică, în Taiwan pentru o călătorie dedicată oficial în mare parte problemelor economice.

El a vorbit, luni, cu preşedintele Tsai Ing-wen, care în deschiderea întâlnirii în faţa presei a făcut referire directă la exerciţiile militare desfăşurate de Beijing şi a cerut ”aliaţilor (democraţiilor)” ”să se unească şi să-şi consolideze cooperarea în toate domeniile” în faţa ”extinderii autoritarismului” în întreaga lume.

Statele Unite şi Taiwan ”împart multe interese, valori şi obiective comune (...). Vom continua să căutăm să construim un parteneriat strategic cu dumneavoastră”, a spus guvernatorul american.

Eric Holcomb este aşteptat să se întâlnească cu reprezentanţi ai industriei semiconductoare din Taiwan, un lider mondial în domeniu, înainte de a pleca, miercuri, spre Coreea de Sud.

Tensiunile dintre Statele Unite şi China au crescut de când autorităţile chineze au considerat vizita pe insulă la începutul lunii august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, o provocare. Beijingul a răspuns prin impunerea de sancţiuni comerciale asupra Taiwanului şi cu exerciţii fără precedent desfăşurate în spaţiul aerian şi în apele strâmtorii Taiwan.

Beijingul revendică suveranitatea asupra Taiwanului şi a promis că va recâştiga insula într-o zi, cu forţa dacă va fi necesar. Astfel, China devine şi mai iritată la fiecare act diplomatic care conduce la recunoaşterea oficială a insulei.

 


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.