O vizită a comandantului forţei de elită Quds a Iranului la Bagdad a dus la o pauză a atacurilor asupra trupelor americane de către grupurile aliniate Iranului în Irak, au declarat pentru Reuters mai multe surse iraniene şi irakiene, spunând că este un semn că Teheranul vrea să prevină un conflict mai larg, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Esmail Qaani s-a întâlnit cu reprezentanţii mai multor grupuri armate pe aeroportul din Bagdad pe 29 ianuarie, la mai puţin de 48 de ore după ce Washingtonul a acuzat grupurile pentru uciderea a trei soldaţi americani la avanpostul Tower 22 din Iordania, au spus sursele.

Qaani, al cărui predecesor a fost ucis de o dronă americană în apropierea aceluiaşi aeroport în urmă cu patru ani, a spus facţiunilor că vărsarea de sânge american riscă un răspuns puternic al SUA, au spus 10 dintre surse.

El a spus că miliţiile ar trebui să stea jos, pentru a evita atacurile americane asupra comandanţilor lor superiori, distrugerea infrastructurii cheie sau chiar o răzbunare directă împotriva Iranului, au spus sursele.

În timp ce o facţiune nu a fost iniţial de acord cu cererea lui Qaani, majoritatea celorlalte au fost de acord.

A doua zi, grupul de elită susţinut de Iran Kataib Hezbollah a anunţat că suspendă atacurile. Din 4 februarie, nu au mai avut loc atacuri asupra forţelor americane în Irak şi Siria, comparativ cu peste 20 în cele două săptămâni înainte de vizita lui Qaani, ca parte a unui val de violenţă din partea grupurilor de opoziţie cu războiul Israelului din Gaza.

”Fără intervenţia directă a lui Qaani ar fi fost imposibil să convingem Kataib Hezbollah să-şi oprească operaţiunile militare pentru a reduce tensiunea”, a declarat un comandant superior al unuia dintre grupurile armate irakiene aliniate cu Iranul.

Qaani şi Forţa Quds, braţul Gărzilor Revoluţionare din Iran, care lucrează cu grupuri armate aliate din Liban până în Yemen, nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii pentru această informaţie.

Kataib Hezbollah şi un alt grup nu au putut fi contactaţi pentru comentarii. Nici Casa Albă şi Pentagonul SUA nu au răspuns imediat.

Vizita lui Qaani a fost menţionată în presa irakienă, dar detaliile mesajului său şi impactul asupra reducerii atacurilor nu au fost raportate anterior.

Pentru acest raport, Reuters a discutat cu trei oficiali iranieni, un înalt oficial de securitate irakian, trei politicieni şiiţi irakieni, patru surse din grupurile armate irakiene susţinute de Iran şi patru diplomaţi concentraţi pe Irak.

 Succesul aparent al vizitei evidenţiază influenţa pe care Iranul o exercită asupra grupurilor armate irakiene, care alternează între creşterea presiunii şi reducerea tensiunilor pentru a-şi promova obiectivul de a împinge forţele americane afară din Irak.

Guvernul de la Bagdad, un aliat rar atât al Teheranului, cât şi al Washingtonului, încearcă să împiedice ţara să devină din nou un câmp de luptă pentru puteri străine şi a cerut Iranului să ajute să controleze grupurile după atacul Iordaniei, au spus cinci dintre surse.

Prim-ministrul Mohammed Shia al-Sudani ”a lucrat cu toate părţile relevante, atât în interiorul cât şi în afara Irakului, avertizându-le”, că escaladarea ”va destabiliza Irakul şi regiunea”, a declarat consilierul pentru afaceri externe al lui Sudani, Farhad Alaadin, pentru Reuters, când a fost solicitat să confirme vizita lui Qaani şi cererea de ajutor pentru a controla grupurile armate.

În urma pauzei ulterioare a ostilităţilor, pe 6 februarie s-au reluat discuţiile cu Statele Unite despre încetarea prezenţei SUA în Irak.

Mai multe partide şi grupuri armate aliniate Iranului din Irak preferă, de asemenea, discuţii decât atacuri pentru a pune capăt prezenţei trupelor americane.

Washingtonul nu a fost dispus să negocieze o schimbare a poziţiei sale militare sub atac, îngrijorat că ar încuraja Iranul.

Statele Unite au în prezent aproximativ 2.500 de militari în Irak şi 900 în Siria, într-o misiune de consiliere şi asistenţă. Ei fac parte dintr-o coaliţie internaţională desfăşurată în 2014 pentru a lupta împotriva Statului Islamic, în principal în vestul ţării şi estul Siriei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.