Grupări armate palestiniene din Fâşia Gaza care au lansat rachete către zone rezidenţiale din Israel, în mai, au comis ”crime de război”, acuză joi organizaţia nonguvernamentală (ONG) Human Rights Watch (HRW), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În perioada 10-21 mai, în timpul unui război între Israel şi grupări armate din Fâşia Gaza, inclusiv mişcarea şiită Hamas, aflată la putere, 260 de palestinieni au fost ucişi în atacuri aeriene israeliene în această enclavă, inclusiv combatanţi, potrivit autorităţilor locale palestiniene.

În Israel, tiruri de rachete din Fâşia Gaza au  ucis 13 persoane, inclusiv un militar, potrivit poliţiei şi armatei israeliene.

”Rachetele şi obuzele trase de către grupări armate palstiniene nu dispun de sisteme de ghidaj (...), ceea ce le face foarte imprecise şi, aşadar, intrinsec discriminatorii atunci când sunt lansate către zone în care se află civili”, denunţă HRW.

ONG-ul subliniază că aceste tiruri s-au soldat cu un ”număr nedeterminat” de victime inclusiv în interiorul Fâşiei Gaza, un teritoriu palestinian suprapopulat şi vizat de o blocadă israeliană.

”Lansarea unor astfel de rachete în vederea atacării unor zone civile constituie o crimă de război”, denunţă într-un comunicat organizaţia de apărarea drepturilor omului.

”Eşecul autorităţilor din cadrul Hamas şi al Guvernului israelian de a-şi trage la răspundere forţele care se fac vinovate de aceste presupuse crime de război subliniază importanţa rolului Curţii Penale Internţaionale (CPI)”, subliniază directorul regiunii HRW a Orientului Mojlociu şi Africii de Nord Eric Goldstein.

CPI a anunţat la începutul anului că a deschis o anchetă cu privire la presupuse crime comise de Israel în teritoriile palestiniene începând din 2014, o iniţiativă respinsă de către Israel, dar salutată de către palestinieni.

La sfârşitul lui iulie, HRW a acuzat atât Hamasul, cât şi Israelul de ”presupuse crime de război”.

Mişcarea palestiniană islamistă a dat asigurări că depune eforturi ”să evite să vizeze civili”.

Diplomaţia israeliană i-a atacat pe cercetătorii HRW, pe care i-a catalogat drept ”propagandişti care se dau drept apărători ai drepturilor omului care nu merită să fie luaţi în serios”.

Incidente sporadice - lansarea unor baloane incendiare din Fâşia Gaza şi atacuri aeriene lansate de Israel ca represalii - au avut loc în urma intrării în vigoare a unui armistiţiu fragil, la 21 mai, între Israel şi Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.