Mii de greci au ieşit joi în stradă pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate şi situaţia economică a ţării, dar şi pentru a marca aniversarea revoltei studenţeşti sângeroase din 1973, care a jucat un rol crucial în eliminarea juntei militar. Atunci, 24 de studenţi şi-au pierdut viaţa în revolta de la Politehnica din Atena, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mii de studenţi, muncitori şi pensionari au ocupat străzile din Atena. Protestatarii au ridicat bannere cu sloganul: ”Nu vom deveni o generaţie a şomajului şi fricii”.

Societatea elenă este cuprinsă de o nemulţumire generală faţă de executivul de stânga, care a semnat un acord de restructurare a datoriei externe ce prevede implementarea unor noi măsuri de austeritate.

Sute de poliţişti au asigurat securitatea la protestele, care au avut loc în apropierea Ambasadei SUA de la Atena. Grecii au protestat în apropierea ambasadei pentru a aminti că junta militară de la începutul anilor '70 a fost susţinută de Statele Unite.

La începutul protestului a avut loc şi un moment de comemorare a victimelor revoltei studenţeşti din 1973. În acest sens, protestatarii au mărşăluit pe străzile ateniene cu un drapel pătat de sângele studenţilor ucişi de junta militară.

Potrivit datelor guvernamentale, 24 de studenţi au fost ucişi, atunci când un tanc militar a dărâmat porţile Politehnicii din Atena.

Marşul anual de comemorare a devenit în repetate rânduri în ultimii ani un punct central de interes pentru protestatarii antiguvernamentali, nemulţumiţi de tăierile de pensii şi salarii cerute de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.

”Vrem ca acest executiv să practice o distribuţie egală a bogăţiei şi să-i taxeze pe bogaţi. În schimb toată presiunea este pusă pe umerii săracilor”, a declarat pensionarul Sotiris Vaporidis.

Un grup de protestatari anarhişti au ocupat una dintre clădirile Politehnicii din Atena.

”Nu-i vom uita pe cei căzuţi în războiul purtat cu această societate”, au declarat protestatarii, făcând referire la consecinţele crizei financiare în Grecia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.