Aproximativ 400 de migranţi au debarcat duminică pe Insula Kos, una dintre Insulele Ciclade, dintr-o navă care naviga sub pavilion turc, pe care Grecia a autorizat-o să acosteze, în pofida faptului că Atena acuză Ankara de încălcarea unui acord privind migraţia, au anunţat autorităţile elene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grecia cerea Turciei de vineri să primească această navă.

În urma refuzului autorităţilor turce, autorităţile greceşti au autorizat până la urmă migranţii să debarcheze pe Insula Kos, la Marea Egee.

Potrivit Pazei de Coastă greceşti, migranţii au fost transportaţi într-un centru de primire, unde urmau să fie plasaţi în carantină şi testaţi covid-19.

ŞASE MIGRANŢI ARESTAŢI

Potrivit Ministerul grec al Migraţie, 382 de persoane au debarcat, iar şase dintre ele au fost arestate în vederea interogării.

Naţionalităţile migranţilor nu au fost precizate.

Ministrul grec al Migraţiei Notis Mitarachi a denunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, ”încă o călătorie periculoasă şi ilegală de pe coastele turce, fără că autorităţile turce să o fi observat”.

Din cauza unei probleme la motor, nava se afla în derivă în largul Insulei Karpathos, unde a emis un semnal SOS.

Potrivit Pazei de Coastă elene, nava a plecat din Turcia în timpul unor rafale violente de vânt, iar niciunul dintre pasageri nu avea vestă de salvare.

ACORDUL MIGRAŢIEI DIN 2016

Greca a acuzat sâmbătă Turcia de faptul că a permis plecarea vaporului cu bună ştiinţă, încălcând astfel Acordul migraţiei din martie 2016, care prevede un efort al Turciei în vederea unei limitări a migraţiei de pe teritoriul său, în schimbul unui ajutor financiar din partea Uniunii Europene (UE) în valoare de miliarde de euro.

”Turcia nu şi-a îndeplinit, încă o dată, obligaţiile faţă de UE. Ea nu acceptă întoarcerea vaporului sub pavilion turc, care a plecat dintr-un port turc, în mod evident, sub ochii şi cu ştiinţa Pazei de Coastă turce, continuând să sfideze viaţa umană”, a acuzat sâmbătă ministrul grec al Marinei Comerciale Giannis Plakiotakis.

2.500 DE TRAVERSĂRI ALE EGEEI DIN TURCIA

Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), peste 2.500 de persoane au trecut Marea Egee anul acesta, din Tuecia vecină, în scădere faţă de cei 9 700 de migranţi care au trecut marea în 2020, când UNHCR a înregistrat peste 100 de morţi sau dispăruţi.

Insulele greceşti din estul Mării Egee sunt primele insule pe care pot ajunge, de pe coaste turce, ambarcaţiuni de toate tipurile şi de toate mărimile folosite de către migranţi.

Patru migranţi, inclusiv doi copii, au murit înecaţi marţi, după ce ambarcaţiunea la bordul căreia se aflau s-a răsturnat în largul Insulei Chios.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.