Grecia ”îşi reia astăzi în mâini destinul”, s-a felicitat marţi premierul grec Alexis Tsipras, într-un mesaj televizat de pe Insula Itaca - simbolul lungii călătorii a lui Ulyse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dorind să marcheze prima zi a ”noii ere” a ţării sale ”debarasate” de planuri internaţionale de ajutorare şi de tutela creditorilor care a durat opt ani, Alexis Tsipras s-a dus pe Itaca, la Marea Ionică - punctul de plecare şi de întoarcere a lui Ulyse în Odiseea lui Homer - pentru a anunţa că ”o nouă zi a răsărit” pentru Grecia.

Tsipras a salutat ”o zi istorică, (...), cea a sfârşitului politicilor austerităţii şi recesiunii”.

”Odiseea modernă pe care ţara noastră o traversează din 2010 a luat sfârşit”, a lansat premierul în această alocuţiune de aproximativ zece minute, pozând în cămaşă albă în faţa camerelor de luat imagini ale televiziunii publice ERT, în aer liber şi dominând portul acestei insule extrem de simbolice.

Folosind expresii celebre din Odiseea - poemul lui Homer din secolul al VIII-lea î.e.n. - Alexis Tsipras a lăudat curajul şi ”capacitatea grecilor care, ca Ulyse, au ştiut să înfrunte «Symplegadele» (faleze plutitoare)” recesiunii.

Premierul, aflat la putere din ianuarie 2015, a fost nevoit să semneze, în iulie acelaşi an, al treilea şi ultimul plan de împrumut al ţării.

Luni, liderii Uniunii Europene (UE) - preşedintele Consiliului European Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, dar şi liderii francez Emmanuel Macron şi german Angela Merkel - au salutat ieşirea Greciei din planurile de ajutorare, lăudând atât ”eforturile şi sacrificiile grecilor”, cât şi ”solidaritatea” europenilor în perioada crizei datoriei.

Acest mesaj vrea să pecetluiască sfârşitul celor ot ani de tutelă în care ţara s-a aflat sub creditorii săi - UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) - din 2010.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.