Fostul prim-ministru de dreapta Kyriakos Mitsotakis este marele favorit al alegerilor generale de duminică din Grecia, pe care speră să le câştige prin obţinerea unei majorităţi absolute pentru a forma un "guvern stabil", relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El are ca adversar pe liderul partidului de stânga Syriza, Alexis Tsipras, care a promis să lupte "până în ultima secundă", în ciuda înfrângerii dureroase suferite de formaţiunea sa la alegerile precedente, la 21 mai.

Secţiile de votare se vor deschide la ora locală 07:00. Sondajele la ieşirea de la urne vor fi publicate la închiderea urnelor, la ora locală 19:00.

Marele favorit în sondaje, Kyriakos Mitsotakis, şef al guvernului din 2019 până la sfârşitul lunii mai, a obţinut o victorie zdrobitoare în urmă cu cinci săptămâni, obţinând 40,8% din voturi. De două ori mai mult decât Syriza.

Dar acest avans, care i-a surprins pe analişti, nu i-a oferit majoritatea absolută necesară pentru a forma un guvern fără a fi nevoit să formeze o alianţă.

Provenind dintr-o familie numeroasă de lideri politici, liderul Noii Democraţii (ND) a exclus formarea unei coaliţii şi a cerut noi alegeri.

Cele mai recente sondaje îi dau dreptei de această dată între 37,8% şi 45% din intenţiile de vot.

Pentru Syriza, care a obţinut doar 20,07% din voturi la 21 mai, în scădere cu 11,5 puncte faţă de 2019, declinul ar putea fi şi mai accentuat.

Previziunile îl plasează între 16,8% şi 20%.

Fostul student la Harvard, care a făcut mai întâi carieră în finanţe la Londra, mizează pe un sistem de vot care, de data aceasta, oferă partidului care conduce un "bonus" de până la 50 de locuri.

Liderul în vârstă de 55 de ani se confruntă cu două potenţiale piedici.

Pe de o parte, există posibilitatea ca alegătorii, care au fost chemaţi la urne de două ori în cinci săptămâni, să fi obosit şi să prefere să se îndrepte spre plaje în această duminică de vară.

În al doilea rând, fragmentarea votului, în special la dreapta conservatorilor, unde trei partide mici îşi dispută voturile susţinătorilor de extremă dreapta. Acestea au nevoie de cel puţin 3% din voturi pentru a trimite membri în parlament.

Cu toate acestea, numărul de partide reprezentate în Vouli va avea un impact aritmetic asupra numărului de locuri alocate Noii Democraţii.

"Nimeni nu ştie câte partide vor intra în parlament (...) Între 5 şi 8 partide, nimeni nu ştie", a declarat Mitsotakis sâmbătă, potrivit unor surse apropiate acestuia, citate de agenţia elenă de presă ANA.

Vineri, el a evocat spectrul unui al treilea scrutin în mijlocul verii, când majoritatea grecilor îşi iau concediu.

"Sper că nu va trebui să ne întâlnim din nou la începutul lunii august", a declarat el la postul de televiziune Skai, adăugând: "Nu este o glumă!

La ultimul său miting de campanie, pe esplanada Syntagma din Atena, el a cerut alegătorilor să îi acorde o majoritate largă pentru a forma un "guvern stabil".

"Este pentru prima dată când un prim-ministru dă o asemenea impresie de încredere şi securitate grecilor", a declarat în mulţime Vassilis Papanikolaou, care lucrează în sectorul apărării. "Nu mai vrem (...) guverne instabile ca în timpul crizei".

Întorcându-se în mare parte de la Syriza, grecii au arătat că vor să întoarcă o dată pentru totdeauna pagina unor ani de criză financiară acerbă şi de planuri de salvare cu condiţii drastice care i-au lăsat considerabil mai săraci.

Kyriakos Mitsotakis nu a încetat să îşi branduiască bilanţul economic, marcat de o creştere economică de 8,3% în 2021 şi de 5,9% în 2022 şi de scăderea şomajului.

Dar Tsipras a avertizat împotriva acordării unui "cec în alb" lui Mitsotakis pentru a pune în aplicare o "agendă ascunsă" de politici care anulează câştigurile sociale.

Viitorul în fruntea Syriza al fostului prim-ministru (2015-2019), care a ieşit în stradă pentru a denunţa "aroganţa" dreptei, va fi probabil decis în aceste alegeri.

După înfrângerea amară din 21 mai, el a recunoscut deja că s-a gândit să demisioneze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.