Grecia - mai puţin afectată de pandemia covid-19 decât partenerii săi europeni - speră să revină ”la normalitate” în mai, cu condiţia ca cetăţenii să continue să respecte scrupulos izolarea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rămânând acasă în aprilie, vom putea să ne bucurăm mai bine de primele rezultate ale comportamentului nostru responsabil”, a apreciat luni un purtător de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas.

El şi-a exprimat speranţa unei ”întoarceri la normalitate” cu condiţia ”să nu se comită erori care ar putea compromite ceea ce am construit de la începutul acestei pandemii”.

Prin măsuri adoptate devreme de Guvern şi prin eforturile cetăţenilor de a le respecta, ”am oprit răspândirea virsului”, a anunţat el în această conferinţă de presă.

”Intrăm într-o fază critică împotriva acestui război nedeclarat împotriva pandemiei (...). Luna aprilie va fi o lună dificilă”, a avertizat el.

Grecia este mai puţin afectată decât partenerii săi europeni - noul coronavirus a ucis 76 de oameni şi a contaminat 1.735.

Însă, o vecină a Italiei -cea mai afectată ţară din Europa de pandemie -, Grecia dispune de un sistem de sănătate slăbit de un deceniu de criză financiară.

Astfel, Guvernul grec a decis să impună măsuri stricte în vederea controlării pandemiei încă de la primul mort, la 12 martie. De atunci, şcoli, site-uri arheologice, muzee, cafenele, baruri şi hoteluri au fost închise treptat, iar o izolare generală a fost impusă la 22 martie - prelungită sâmbătă până la 27 aprilie.

Prelungirea izolării îi privează pe greci de marea vanacţă tradiţională de Paştele ortodox, la 19 aprilie, cea mai populară sărbătoare religioasă din ţară.

”Guvernul examinează propunerea Sfântului Sinod (organul suprem ecleziastic) de a autoriza slujbe pascale cu uşile închise şi mijloace în vederea aducerii Focului Sfânt de la Sfântul Mormânt din Ierusalim”, un ritual pascal ortodox, a anunţat Stelios Petsas. 

Însă el i-a crtiicat dur pe credincioşi care au încercat să participe - în secret - la slujbe religioase în weekend, în pofida interdicţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.