Ghislaine Maxwell în vârstă de 60 de ani, fosta parteneră şi asociată a lui Jeffrey Epstein, un investitor american în fonduri speculative acuzat de trafic şi abuz de minori care s-a sinucis în închisoare în 2019, a fost condamnată marţi la 20 de ani de închisoare pentru infrcţiuni sexuale cu minore, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În momentul în care judecătoarea tribunalului federal din Manhattan, Alison Nathan, şi-a pronunţat sentinţa pentru infracţiuni sexuale „odioase de prădătoare”, Ghislaine Maxwell, cu părul până la umeri, mascată şi îmbrăcată în pantaloni negri şi o cămaşă gri, a rămas aproape impasibilă.

Dar chiar înainte de a fi fixată asupra soartei ei, sexagenara, încarcerată la New York deja de doi ani, şi-a exprimat pentru prima dată „simpatia pentru toate victimele” şi a spus că „îi pare rău pentru suferinţa resimţită” pentru infracţiunile sexuale comise între 1994 şi 2004 împotriva adolescentelor cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani.

Cu toate acestea, Ghislaine Maxwell a pus principala responsabilitate pe fostul ei complice Jeffrey Epstein, care s-a sinucis în închisoarea din New York în august 2019, „un manipulator (...) care i-a înşelat pe toţi cei din jurul lui”.

Judecătoarea Nathan i-a spus că ea "nu este pedepsită în locul lui Epstein" şi procurorul federal Damian Williams i-a criticat "infracţiunile odioase asupra copiilor" spunând că "nimeni nu est emai presus de legi" în Statele Unite. 

După procesul său din New York în noiembrie şi decembrie, în care a fost găsită vinovată de trafic sexual de minori pentru Jeffrey Epstein, Maxwell risca până la 55 de ani de închisoare penală.

Avocaţii săi, care au anunţat că vor contesta sentinţa, au cerut deja o pedeapsă de mai puţin de 20 de ani de închisoare la mijlocul lunii iunie şi au denunţat izolarea clientei lor în închisoarea din New York, administraţia penitenciarului invocând un risc de "sinucidere".

De asemenea, avocaţii invocaseră, în zadar, responsabilitatea şi influenţa dăunătoare a magnatului presei britanice Robert Maxwell - un tată "autoritar" care a murit misterios în 1991 căzând de pe iahtul său - şi a lui Jeffrey Epstein.

Procesul a descris-o ca pe un "prădătoare sofisticată" care a acţionat ca un "adult" pentru a ademeni, a seduce fetele tinere şi a le livra lui Epstein la reşedinţa lui din Florida, Manhattan, New Mexico şi Insulele Virgine.

Ghislaine Maxwell şi Jeffrey Epstein au format un cuplu la începutul anilor 1990, înainte de a deveni colaboratori profesionişti şi complici la infracţiunile lor sexuale timp de aproape 30 de ani.

Finanţatorul, cu reţele economice şi politice puternice în Statele Unite şi în străinătate, a fost el însuşi acuzat că ar fi agresat sexual şi violat fete tinere, dar sinuciderea sa a pus capăt acţiunii publice împotriva lui.

Separat de acest caz cu ramificaţii internaţionale, prinţul britanic Andrew, prieten al celor doi, a încheiat pe 15 februarie o înţelegere amiabilă - pentru 13 milioane de dolari potrivit Daily Telegraph - cu americanca Virginia Giuffre, ea însăşi presupusă victimă a cuplului, care l-a acuzat că a agresat-o sexual în 2001, pe când era minoră. Familia regală britanică a evitat astfel un proces civil la New York.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.