Ministrul de Externe al Germaniei, Sigmar Gabriel, a declarat că va duce ”un mesaj de prietenie” la Washington, după ce în ultimele săptămâni au existat schimburi de replici dure între administraţia Trump şi Berlin. Preşedintele Donald Trump a declarat chiar că politica porţilor deschise a reprezentat o eroare capitală pentru cancelarul Angela Merkel şi a sugerat că alte ţări membre UE vor urma calea Marii Britanii, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul SPD susţine că vrea să aducă ”un dar al prieteniei şi încrederii” în Statele Unite, unde se va întâlni în cursul zilei de joi cu Rex Tillerson, confirmat în funcţia de secretar de stat cu doar câteva ore înainte de către Senat.

”Vrem să ne clarificăm poziţiile, interesele şi valorile pentru partenerii noştri americani şi sperăm la un dialog deschis, bun şi prietenos”, a precizat Sigmar Gabriel.

Această vizită are loc la doar două zile după ce consilierul preşedintelui Donald Trump, Peter Navarro, i-a acuzat pe germani că se folosesc de moneda euro ”extrem de subevaluată” pentru a exploata Statele Unite şi partenerii din Uniunea Europeană.

Donald Trump a lansat critici dure la adresa politicii porţilor deschise promovată de cancelarul Angela Merkel, în timp ce aceasta l-a condamnat pe miliardarul republican pentru semnarea unui ordin executiv, care suspendă temporar programele de primire a refugiaţilor şi blochează intrarea cetăţenilor din şapte ţări musulmane în SUA.

Nu există destule informaţii pentru a confirma o posibilă întâlnire cu vicepreşedintele Mike Pence, având în vedere că Sigmar Gabriel deţine şi poziţia de vicecancelar al Germaniei. Însă, nu este luată în calcul o întâlnire cu Donald Trump.

Sigmar Gabriel a atras atenţia în repetate rânduri asupra importanţei vizitei pe care o întreprinde la Washington, precizând că există încă multe întrebărie care trebuie să fie adresate de Berlin cu privire la politica externă pe care o va promova SUA.

”Lumea nu ne va aştepta. Avem probleme urgente pe agenda internaţională, unde există nevoia unei cooperări între Germania şi America, precum şi între Europa şi America. Şi avem întrebări pentru noua administraţie cu privire la atitudinea pe care o vor adopta în politica externă, relaţia sa cu alianţa militară occidentală şi ordinea globală”, a precizat ministrul de Externe.

Germania s-a arătat îngrijorată anterior de atitudinea lui Donald Trump cu privire la NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.