O cazarmă care purta numele unui fost general prusac a fost redenumită miercuri - prima etapă simbolică a unei reforme mai profunde vizând să desfiinţeze în armată tradiţii şi simboluri provenind din cele două războaie mondiale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cazarma Emmich-Cambrai - de la numele fostului ofiţer german Otto von Emmich şi al oraşului francez Cambrai, ocupat în timpul Marelui Război - se va numi de-acum ”Adjutant-şef Lagenstein”, un omagiu adus unui militar german mort în Afganistan în 2011, la vârsta de 31 de ani, într-un atac în provincia Takhâr.

”Cultivarea tradiţiilor înseamnă stabilirea unor modele pentru astăzi şi mâine. Adjutantul-şef Tobias Lagenstein este un exemplu în acest sens şi nu aş putea să-mi imaginez un nume mai bun pentru această cazarmă”, a declarat ministrul Apărării Ursula von der Leyen.

Potrivit armatei germane, Emmich a jucat un rol-cheie în invazia ”ilegală” a Belgiei, în 1914, în timp ce Cambrai a fost teatrul unei bătălii sângeroase, în 1917, după ani de ocupaţie germană.

Această schimbare de nume, vrută totodată de către militarii din această cazarmă din Hanovra, constituie astfel punerea în practică a virajului vrut de ministru, vizând ca Bundeswehrul să se despartă de anumite tradiţii tulburi.

Ea a anunţat reforme în urma unei importante polemici cu privire la Wehrmacht - armata regimului nazist - care a avut loc anul trecut după arestarea unui ofiţer german suspectat că a planificat un atentat vizând persoanlităţi germane considerate prea favorabile imigraţiei.

În cursul unei inspecţii în cazarma acestuia au fost găsite relicve ale celui de-al Treilea Reich, ceea ce a lansat o dezbatere naţională pe tema relaţiei militarilor cu trecutul.

În urma acestui caz, Von der Leyen, o apropiată a lui Angela Merkel, a anunţat în mai că vrea să rescrie o hotărâre care încadrează tradiţiile în cadrul Bundeswehr şi care datează din 1982.

Între alte măsuri, figurează proiectul ”rebotezării” a aproximativ 20 de cazărmi care evocă în continuare al Treilea Reich, precum cea care poartă numele generalului Erwin Rommel, şeful corpului expediţionar în Africa de Nord - Afrikakorps.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.