Comisia germană a vaccinări STIKO recomandă joi vaccinarea cu a doua doză ”booster” împotriva covid-19 a persoanelor deosebit de vulnerabile, la trei luni după prima doză ”booster”, şi a personalului din sectorul sănătăţii aflat în contact direct cu bolnavi de covid-19, la şase luni de la vaccinarea cu primul ”booster”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Datele actuale arată că protecţia după prima doză «booster» (...) scade după câteva luni” din cauza varinatei omicron a SARS-COV-2, foarte contagioasă, afirmă într-un comunicat STIKO.

Această recomandare se aplică persoanelor în vârstă de peste 70 de ani, personalului din sănătate aflat în contact direct cu pacienţi, rezidenţilor din centre de îngrijire şi persoanelor care suferă de un deficit imunitar, precizează Comisia.

Această a doua doză ”booster” - a patra în cazul celor care au fost vaccinaţi complet cu două doze) de vaccin cu ARN mesager este recomandată cel mai devreme la trei luni după vaccinarea cu prima doză ”booster” a persoanelor vulnerabile şi cel mai devreme la şase luni în cazul personalului medical, mai precizează ea.

Israelul a fost prima ţară care a anunţat, luna trecută, vaccinarea cu o a patra doză de vaccin anticovid.

Ulterior, alte ţări i-au urmat exemplul, precum Danemarca, Spania şi Brazilia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) critică dur această strategie de luptă împotriva noului coronavirus cu doze ”booster” ale vaccnurilor actuale.

”Programe «booster» fără discernământ au toate şansele să prelungească pandemia (covid-19) în loc să-i pună capăt, deturnând dozele disponibile către ţările care au deja niveluri de vaccnare mari, oferindu-i astfel virusului posibilitatea de a se răspândi şi de a face mutaţii (genetice)”, denunţă directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

STIKO face această recomandare în contextul în care Germania înregistrează, la fel ca alte ţări din lume, o intensificare a infecţiilor cu varianta omicron a SARS-CoV-2.

Institutul Robert Koch (RKI) a înregistrat joi 236.120 de contaminări în ultimele 24 de ore şi 164 de morţi din cauza covid-19.

Aproximativ 74% din populaţia germană a fost vaccnată complet, iar aproximatv 54% a fost vaccnată şi cu un ”booster”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.