Ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, a anunţat joi un nou set de măsuri antiteroriste, care îi vizează pe jihadiştii cu dublă cetăţenie ai Statului Islamic, a căror cetăţenie germană va fi retrasă în urma unei condamnări. Aceste măsuri antiteroriste suplimentare au stârnit deja controverse în rândul medicilor şi a politicienilor de stânga, însă reprezintă un răspuns la adresa valului de atacuri care au zguduit în ultima lună landul bavarez, lăsând în urmă 15 morţi şi zeci de răniţi, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, demnitarul a anunţat desfăşurarea unui număr suplimentar de poliţişti pentru a asigura securitatea la evenimente, care vor fi dotaţi cu echipamente moderne. Iar o întărire a capacităţii de monitorizare a suspecţilor de terorism este luată în considerare de autorităţile germane.

Maiziere a respins propunerea de interzicere a purtării burkăi de către femeile musulmane, care a reprezentat una dintre măsurile antiteroriste anticipate de presa germană.

În urmă cu patru ani, o comisie guvernamentală a avertizat că o interdicţie totală pentru purtarea burkăi în public ar reprezenta o măsură neconstituţională.

Deşi unii dintre politicienii conservatori din Partidul Creştin Democrat (CDU) au susţinut interdicţia pentru purtarea burkăi, ministrul de Interne a explicat că o asemenea măsură ar fi problematică şi ”nu poţi să interzici orice te deranjează”.

”Propun ca cetăţenii germani care luptă alături de militanţii terorişti din alte state şi i-au parte în operaţiuni militare să-şi piardă cetăţenia germană, doar atunci când au dublă cetăţenie. Aceste propuneri sunt limitate la măsurile care vor duce la creşterea rapidă a securităţii”, a precizat Maiziere.

O măsură asemănătoare a fost vizată de către autrorităţile franceze, însă retragerea cetăţeniei franceze pentru luptătorii cu dublă cetăţenie ai Statului Islamic a fost respinsă de către Adunarea Generală.

Mai mult, demnitarul german a propus ca ”promovarea terorismului” să devină o infracţiune înscrisă în Codul Penal.

Problemele de securitate au fost extrem de politizate în ultima perioadă, în contextul în care statul german se pregăteşte pentru alegerile generale de anul viitor.

Presa germană relatează că social democraţii, care fac parte din coaliţia de guvernare alături de CDU, resping puternic orice interdicţie asupra dublei cetăţenii.

Datoria medicilor germani de a proteja confidenţialitatea pacienţilor este înscrisă în constituţie, însă asta nu l-a oprit pe demnitarul german să propună ca medicii să-i raporteze pe pacienţii cu tendinţe de a comite acte violente împotriva altor persoane.

În două incidente, care au zguduit în ultima lună landul baverez, s-a dovedit că atacatorii aveau probleme psihice. Tânărul care a deschis focul într-un restaurant din complexul comercial Olympia Einkaufszentrum din Munchen era diagnosticat cu depresie severă. De asemenea, migrantul sirian care a comis atacul sinucigaş din Ansbach era considerat instabil psihic de către medicul său.

În acest moment, medicii germani care încalcă confidenţialitatea pacientului riscă până la un an în spatele gratiilor.

În ceea ce priveşte deportarea, Maiziere a declarat că nu-i va tolera pe imigranţi condamnaţi care folosesc documente false pentru a rămâne pe teritoriul german.

De asemenea, vicepreşedintele serviciilor de securitate din Bavaria, Manfred Hauser, a avertizat că riscul unui atentat terorist de mare anvergură este ridicat în Germania.

Maiziere se aşteaptă să primească susţinere pentru crearea a 4.600 de noi locuri de muncă pentru forţele naţionale de securitate, inclusiv pentru 3.250 de poliţişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.