Guvernul german se declară ”deosebit de îngrijorat” de impactul pe care l-ar putea avea reducerea anunţată a trupelor americane, în ianuarie 2021, asupra ”avansării negocoerilor de pace” din Afganistan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem deosebit de îngrijoraţi de ceea ce anunţul american ar putea să însemne pentru avansarea negocierilor de pace din Afganistan”, a declar miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul german de Externe Heiko Maas,subliniind că acest proces abia a început.

Pentagonul a anunţat marţi că Statele Unite îşi vor reduce numărul militaruilor în Afganistan la 2.500 în ianuarie 2021 - cel mai mic contingent american din două decenii de război.

Negocieri de pace sunt în curs între talibani şi Guvernul afgan, în urma Acordului de la Doha încheiat de Washington cu insurgenţii, care prevede o retragere a trupelor americane până la jumătatea lui mai 2021.

”După ani de război, cele două părţi s-au aşezat la masa negocierilor şi au început să discute în mod constructiv”, a subliniat Maas.

”Nu trebuie să punem obstacole suplimentare în (acestui proces), pe care o retragere pripită din Afganistan le-ar antrena cu siguranţă”, subliniază el.

Germania, care are un contingent la faţa locului de 1.300 de militari în baza mandatului NATO, examinează ”consecinţele” pe care le poate avea anunţul american asupra trupelor sale şi mai ales asupra ”securităţi lor”, a anunţat şeful diplomaţiei germane.

NATO dspune de cel puţin 12.000 de militari în Afganistan, iar peste jumătate dintre ei sunt forţe neamericane.

O retragere pripită a NATO din Afganistan va avea un ”preţ foarte sump” şi există riscul ca această ţară să ”redevină o bază a unor terorişti internaţionali”, a avertizat marţi secreatrul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg.

Donald Trump, înfrânt în alegerile prezidenţiale americane de la 3 noiembroe de către Joe Biden, dar care rămâne în funcţie până la 20 ianuarie, a promis săpună capăt ”războaielor fără sfârşit” şi să reducă numărul militarilor americani desfăşuraţi în Afganistan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.