Surse guvernamentale au dezvăluit miercuri după-amiază că Germania a plătit până la cinci milioane de euro pentru informaţiile din Panama Papers. Aproximativ 11,5 milioane de documente secrete - obţinute anul trecut de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca - au scos la lumină activităţi financiare offshore ale liderilor politici şi economici din întreaga lume, inclusiv din anturajul lui Vladimir Putin, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul Federal de Luptă împotriva Infracţiunilor (BKA) a anunţat că va publica un raport online, pentru a permite o evaluare detaliată a documentelor Panama Papers.

Aproximativ 11,5 milioane de documente secrete ale firmei de avocatură Monssack Fonseca au ajuns iniţial în posesia jurnaliştilor germani de la publicaţia Suddeutsche Zeitung, precum şi la mai multe organizaţii care au colaborat cu Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie.

Publicaţia Suddeutsche Zeitung a refuzat să predea aceste documente secrete autorităţilor germane, tocmai pentru a-şi proteja sursele. De asemenea, jurnaliştii au dezvăluit că o echipă de poliţişti şi procurori federali au călătorit săptămâna trecută în Panama City, unde s-au întâlnit cu oficiali locali şi probabil au aranjat cumpărarea documentelor Panama Papers.

Anterior, Curtea Constituţională a decis că este legală plătirea unor sume de bani pentru achiziţionarea unor documente obţinute ilegal, dar practica este extrem de controversată în Germania, precum şi în alte ţări din Europa.

Panama Papers rămâne cea mai mare scurge de informaţii din istorie. O parte din documente au fost publicate de diverse organizaţii mass-media, în vreme ce multe rămân şi până în ziua de astăzi nepublicate. Însă, autorităţile germane vor putea evalua acum o parte din datele nepublicate în căutarea de evaziune fiscală, precum şi trafic de arme şi crimă organizată.

Danemarca a plătit anul trecut o sumă mai mică pentru a cumpăra date care-i priveau pe 600 de cetăţeni danezi, dar acţiunea a fost atacată drept ”extrem de condamnabilă” de către formaţiunile de opoziţie de la Copenhaga.

Anterior, Germania, Franţa şi Marea Britanie au plătit sume de bani pentru a obţine datele bancare a unor cetăţeni implicaţi în activităţi de evaziune fiscală.

Scurgerile de informaţii au pus o presiune uriaşă asupra unor lideri politici, afacerişti şi unor vedete din întreaga lume. De asemenea, dezvăluirile scandaloase au dus inclusiv la căderea guvernului din Islanda, condus de premierul Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.