Forţele de securitate georgiene au intervenit în forţă marţi seara târziu împotriva protestatarilor din faţa Parlamentului, care au venit din nou după ce deputaţii au dezbătut un proiect de lege pe tema "agenţilor străini", considerat de opoziţie şi ţările occidentale ca fiind autoritar şi de inspiraţie rusă, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia georgiană a făcut uz de forţă împotriva manifestanţilor din Tbilisi, capitala Georgiei, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână pentru a protesta faţă de proiectul de lege controversat. Poliţişti mascaţi au intervenit fără avertisment, folosind gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, bătând şi arestând zeci de persoane, a observat un jurnalist AFP.

Poliţia antirevoltă a folosit spray-uri cu piper şi bastoane pentru a-i îndepărta pe unii protestatari care încercau să-i împiedice pe deputaţi să iasă din Parlament pe uşa din spate a clădirii. Unii protestatari au strigat "sclavi" şi "ruşi" către poliţie.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Demonstraţii au avut loc, de asemenea, în al doilea oraş ca mărime din Georgia, Batumi, şi în Kutaisi, potrivit postului de presă independent Formula TV.

Parlamentul, care este controlat de Visul Georgian şi de aliaţii săi, va aproba probabil proiectul de lege, care trebuie să mai treacă de încă două lecturi înainte de a deveni lege. Parlamentarii au încheiat sesiunea de marţi fără a vota, iar dezbaterea va fi reluată miercuri.

Proiectul de lege ar impune organizaţiilor care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca "agenţi străini". Criticii georgieni au catalogat proiectul de lege drept "lege rusă", comparându-l cu legislaţia Moscovei referitoare la "agenţii străini", care a fost folosită pentru a reprima disidenţa în această ţară.

Rusia nu este iubită de mulţi georgieni din cauza sprijinului acordat regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. Georgia a pierdut un scurt război cu Rusia în 2008.

Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de ţară candidată în decembrie, au criticat proiectul de lege. Oficialii UE au declarat că acesta ar putea stopa progresul Georgiei în direcţia integrării în blocul comunitar.

Tina Khidaşeli, care a fost ministrul georgian al apărării într-un guvern condus de Visul Georgian în 2015-2016, a participat la protestul de marţi împotriva foştilor săi colegi de guvern şi a declarat că se aşteaptă ca demonstranţii să câştige în cele din urmă. "Guvernul nu face decât să prelungească inevitabilul. S-ar putea să avem probleme serioase, dar, la sfârşitul zilei, oamenii vor pleca acasă cu victoria", a declarat ea pentru Reuters.

Mii de demonstranţi antiguvernamentali au închis în fiecare noapte străzile centrale din Tbilisi de când parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege, la 17 aprilie.

Luni, la un miting organizat de guvern în sprijinul proiectului de lege au participat zeci de mii de persoane, dintre care multe au fost aduse cu autobuzul din oraşele provinciale de către partidul de guvernământ. La acest miting, fostul prim-ministru Bidzina Ivanişvili, un oligarh care a fondat Visul Georgian, a criticat aspru Occidentul şi a făcut aluzie la o represiune postelectorală împotriva opoziţiei. Ivanişvili le-a spus participanţilor că un "partid global al războiului" a deturnat UE şi NATO şi că este hotărât să folosească aceste instituţii pentru a submina suveranitatea georgiană.

Ivanishvili, care a declarat că doreşte ca Georgia să adere la UE, a afirmat că legea privind agenţii străini va consolida suveranitatea naţională şi a sugerat că opoziţia pro-occidentală a ţării este controlată de serviciile de informaţii străine prin intermediul subvenţiilor acordate ONG-urilor.
El a adăugat că, după alegerile care vor avea loc în octombrie, opoziţia georgiană, dominată de partidul Mişcarea Naţională Unită a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, se va confrunta cu "judecata politică şi juridică dură pe care o merită".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.