Nivelul gazelor cu efect de seră a atins un nou record în 2018, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Meteorologiei (WMO), relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit celui mai recent Buletin referitor la Gazele cu Efect de Seră, concentraţia medie a dioxidului de carbon (CO2) a atins anul trecut un nivel de 407,8 părţi pe milion (ppm), comparativ cu 405,5 ppm în 2017. Nivelul atins anul trecut este cu 47% mai ridicat faţă de nivelul pre-industrial estimat, din 1750.

Raportul WMO mai arată că metanul din atmosferă s-a ridicat anul trecut la 1869 de părţi pe miliard (ppb), un nou nivel record, în timp ce protoxidul de azot a fost cu 23% mai ridicat comparativ cu nivelul pre-industrial.

WMO a arătat într-un comunicat că ”există numeroase indicii” că creşterea nivelului de CO2 în atmosferă ”are legătură cu carburanţii fosili”.

Publicarea buletinului WMO, care este agenţie a ONU, a avut loc înainte de summitul pentru climă COP25 de la Madrid, care va avea loc luna viitoare.

”Nu există niciun semn de încetinire, cu atât mai puţin de scădere a concentraţiei de gaze cu efect de seră în atmosferă, în pofida tuturor angajamentelor asumate în Acordul de la Paris referitor la Schimbările Climatice”, a declarat Petteri Taalas, secretarul general al WMO.

”Trebuie să transpunem angajamentele în acţiune şi să creştem nivelul de ambiţie, pentru binele omenirii”, a explicat Taalas.

Acordul de la Paris a fost convenit la summitul COP21 din decembrie 2015. Pe lângă angajamentul de a face ca încălzirea globală să fie de sub 2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial, liderii mondiali au mai convenit să facă eforturi pentru a limita creşterea temperaturii la 1,5 grade Celsius.

Acordul a înregistrat un regres pe 4 noiembrie, când secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a anunţat că ţara sa a început procesul de retragere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.