Poliţia din Gambia a început o anchetă cu privire la moartea a 66 de copii, care ar fi fost provocată de consumul unor siropuri de tuse produse de compania indiană farmaceutică Maiden Pharmaceuticals, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înalţi oficiali ai Agenţiei de Control a Medicamentului şi importatorii au fost chemaţi la audieri.

Preşedintele Gambiei, Adama Barrow, a spus că autorităţile ”nu vor lăsa nimic neverificat” în cadrul anchetei. Gambienii, înfuriaţi pentru incidentele petrecute, se întreabă cine este responsabilul.

Miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis o alertă globală cu privire la cele patru siropuri de tuse, avertizând că acestea ar fi putut cauza leziuni renale acute şi decesele copiilor în iulie, august şi septembrie.

Părinţii îndoliaţi au povestit pentru BBC cum copiii lor au încetat să mai urineze după ce au băut siropurile. Pe măsură ce starea lor s-a înrăutăţit, eforturile de a le salva vieţile au fost inutile.


Produsele - Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup şi Magrip N Cold Syrup - au fost fabricate de o companie indiană, Maiden Pharmaceuticals, care nu a oferit garanţii cu privire la siguranţa lor, potrivit OMS.

De asemenea, Guvernul indian investighează situaţia, iar compania nu a răspuns la o solicitare de oferire a declaraţiilor a BBC.

Oficialii din domeniul sănătăţii din Gambia şi reprezentanţii Crucii Roşii merg în prezent din uşă în uşă, precum şi în farmacii şi pieţe, să caute siropurile şi alte medicamente.

Peste 16.000 de produse au fost localizate până acum şi au fost confiscate pentru a fi distruse, a declarat un oficial al Crucii Roşii pentru BBC.

Vineri, preşedintele Barrow s-a adresat naţiunii, exprimându-şi regretul pentru pierderea de vieţi, spunând că ”sursa medicamentelor contaminate” va fi investigată.

El a anunţat planuri de a deschide un laborator capabil să testeze dacă medicamentele sunt sigure şi o revizuire a legilor şi liniilor directoare relevante pentru medicamentele importate.

Barrow a mai spus că ”cifra de mortalitate infantilă de 66 nu diferă prea mult de datele înregistrate pentru perioade similare din trecut”, ceea ce i-a lăsat pe unii să se întrebe dacă autorităţile au considerat că aceste decese sunt neobişnuite.

Preşedintele a suspendat, sâmbătă seara, licenţa importatorului suspect şi a anunţat deschiderea anchetei poliţiei.

Unii dintre părinţii care şi-au pierdut copiii au declarat că iau în considerare să ia măsuri legale împotriva autorităţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.