Franţa va răspunde ”imediat şi inflexibil” în cazul atacării cetăţenilor săi, ameninţă Palatul Élysée, în urma unor manifestaţii, duminică, în faţa sediului Ambasadei Franţei la Niamey, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele francez Emmanuel macron ”nu va tolera niciun atac împotriva Franţei şi a intereselor sale”, ameninţă preşedinţia franceză.

Palatul Élysée dă asigurări că susţine ”toate iniţiativele regionale” în vederea unei restaurări a oridinii şi întoarceri la putere a preşedintelui Mohamen Bazoum.

Mii de manifestanţi s-au adunat duminică în faţa sediului Ambasadei Franţei la Niamey, agitând steaguri ale Rusiei şi scandând sloganuri împotriva Franţei.

Placa pe care scrie ”Ambasada Franţei în Niger” a fost smulsă şi călcată în picioare.

Manifestaţia a început cu un marş către Adunarea Naţională, la care mulţimea agita steaguri ale Rusiei şi Nigeriei.

Mişcarea civilă M62 - care a protestat faţă de Operaţiunea Barkhane a armatei franceze în Sahel şi Sahara - a lansat un apel la manifestaţii.

Jurnalişti francezi prezenţi la faţa locului au fost luaţi la bătaie.

Aproximativ 500-600 de cetăţeni francezi se află în prezent în Niger, potrivit Quai d'Orsay.

”Franţa susţine toate iniţiativele regionale în vederea unei ”restaurări a ordinii constituţionale” şi unei reveniri a preşedintelui ales Mohamed Bazoum, subliniază preşedinţia franceză.

Ţările din Africa de Vest se reunesc duminică la Abuja, în Nigeria, în cadrul unui ”summit extraordinar”, pentru a evalua situaţia după lovitura de stat militară şi pentru a impine eventuale sancţiuni juntei din Niger, în care vede o ameninţare a unei ”intervenţii militare iminente”.

Franţa, o aliată a Nigerului în lupta împotriva jihadistă şi în dezvoltare, care a staţionat pe teritoriul aceste ţări 1.500 de militari francezi, a anunţat sâmbătă că-şi suspendă ajutoarele în urma puciului.

Nigerul, subminat de atacuri ale unor grupări culegături cu Statul Islamic (SI) şi Al-Qaida, este a treia ţară din regiune - după Mali şi Burkina Faso, în care loc o lovitură de stat din 2020 încoace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.