Pescarii francezi urmează să primească o sumă forfetară de până la 30.000 de euro, în cadrul unor măsuri de susţinere, în urma acordului comercial post-Brexit încheiat în Ajunul Crăciunului de Uniunea Europeană (UE) cu Marea Britanie, care îi îngrijorează pe pescarii europeni, nevoiţi să renunţe la o parte a capturii în apele britanice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul francez al Mărilor a prezentat joi mai multe măsuri, în cadrul unui plan de susţinere a pescarilor şi angrosiştilor în urma anunţăriiacordului.

”Pescarii şi angrosiştii vor putea să beneficieze de un ajutor forfetar în valoare de până la 30.000 de euro, în funcţie de dependenţa lor de produse capturate în apele britanice”, a anunţat într-un comunicat ministerul francez.

”Guvernul urmează să prezinte în curând planul complet de susţinere a pescarilor francezi”, anunţă ministerul.

Acest plan prevede, de asemenea, o compensare, pe o perioadă limitată de timp, a unei părţi a pierderilor din cifra de afaceri a întreprinderilor dependente de apele britanice.

Între măsurile pe termen mediu şi lung se află o prelungire a activităţii parţiale de lungă durată a salariaţilor (şomaj parţial) întreprinderilor dependente de apele britanice, un ajutor în vederea unei restructurări - cu titlul de plan de salvare a locurilor de muncă ale întreprinderii - sau posibilitatea ”validării experienţei acumulate ori reconversiei în sectorul maritim”.

Planul prevede, de asemenea, ajutoare pentru investiţii în cadrul Planului de relansare şi în cadrul Fondului european pentru afaceri maritime şi pescuit (FEAMP).

În cazul navelor care depind de apele britanice şi doresc să-şi înceteze activitatea, urmează să fie pus la punct un ”plan de ieşire din flotă”.

Acordul post-Brexit prevede o perioadă de tranziţie - până în vara lui 2026 - în vederea renunţării la 25% din capturile europene, care se ridică la valoare de 650 de milioane de euro şi o renegociere anuală după această perioadă de tranziţie.

Pescarii din UE îşi vor păstra, până în vara lui 2026, un acces garantat la zone situate la 6-12 mile nautice în largul coastelor britanice (ape teritoriale), în care se duceau în mod tradiţional.

Începând de la 1 ianuarie urmează să fie lansate negocieri cu Regatul Unit în vederea stabilirii cotelor stocurilor comune, subliniază în acest comunicat Ministerul francez al Mării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.