Zeci de milioane de francezi şi spanioli au început de luni să se bucure de o parte a libertăţii de mişcare, însă temerea unui al doilea val rămâne în continuare prezentă în contextul în care noul coronavirus reapare în Coreea de Sud şi la Wuhan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernele încearcă să favorizeze o revenire lentă, după două luni de oprire a activităţii, prin purtarea obligatorie a măştiii în mijloacele de tranport în comun, o distanţare socială riguroasă şi un îndemn la o privilegiere a muncii la distanţă.

Însă luni dimineaţa metroul din Paris a înregistrat un vârf de afluenţă aproape asemănător nivelului înregistrat cu două zile înainte de izolare.

”Va fi imposibil”, şi-a exprimat nemulţumirea Brigitte, o călătoare pe linia a doua care deserveşte centrul capitalei franceze.

Bucuria revenirii la un fel de viaţă socială se face însă simţită atât în Franţa, cât şi în Spania, aflate printre cele mai îndoliate de pandemia covid-19, care s-a soldat cu peste 282.000 de morţi în lume de când a izbucnit la sfârşitul lui 2019 în China.

”Ne lipsea mult acest lucru”, declară Jesus Vazquez, aşezat împreună cu fiul său şi cu prieteni la o terasă a unei cafenele din Tarragona, în estul Spaniei.

Vigilenţa este cuvântul de ordine peste tot, în contextul în care Organizaţia Monsdială a Sănătăţii (OMS) se teme de un al doilea val al pandemiei care a condus la izolarea a peste jumătate din omenire şi a aruncat economia lumii într-o recesiune-record.

”PLICTISEALĂ DE MOARTE”

În Coreea de Sud, unde epidemia a fost controlată, Seulul a dispus închiderea barurilor şi discotecilor după o reapariţie a maladiei covid-19 - 35 de noi contaminări au fost înregistrate luni.

La Wuhan, oraşul chinez în care a început să lovească noul coronavirus, autorităţile au anunţat un nou caz duminică şi alte cinci luni, după mai bine de o lună de respiro, în urma unei carantine drastice.

Parcul Disneyland din Shanghai a fost însă redeschis luni.

”Chiar dacă multe atracţii rămân închise, noi suntem foarte nerăbdători”, declară o vizitatoare la intrarea în parc, însoţită de o fată în vârstă de cinci ani. ”Am stat două luni închise. Este oplicitseală de moarte!”.

În Germania - citată adesea drept un exemplu de eficienţă în gestionarea crizei -, pragul critic de 50 de noi contaminări la 100.000 de locuitori a fost atins în trei cantoane.

Cancelarul Angela Merkel a subliniat luni, la televiziune că, în această ”nouă fază a pandemiei”, este ”foarte important” ca oamenii să respecte gesturile-barieră.

În acest context, premierul britanic Boris Johnson, care s-a vindecat după ce a fost grav bolnav de covid-19, a prelungit cel puţin până la 1 iunie izolarea în ţara sa, a doua cea mai afectată în lume, care a înregistrat oficial 32,000 de morţi.

Regatul Unit vrea să instaureze o perioadă de carantină obligatorie pentru călătorii care vin în Regatul Unit cu avionul. Johnson urma să-şi detalieze foaia de drum luni seara în faţa deputaţilor, în urma unor critici.

”SALVAŢI VIEŢI”

În Franţa - unde au murit peste 26.000 de oameni -, liderii au îndemnat la disciplină.

”Mulţumită vouă, virusul a dat înapoi. Însă este în continuare aici. Salvaţi veiţi, rămâneţi prudenţi”, a îndemnat pe Twitter Emmanuel Macron.

Hotărârea sa de a redeschide şcolile provoacă îngrijorări şi critici şi mai exacerbate de apariţia a trei noi focare de contaminare în sectoare considerate anterior printre cele mai sigure.

Şcolile au redeschis luni în Norvegia, în Elveţia şi în Olanda.

”Copiii voiau enorm de mult să vină la şcoală, săreau în sus de bucurie văzându-şi prietenii”, declară Manon, mama a trei copii, din La Haye.

În Benin, unde elevii s-au întors de asemenea la şcoială, reluarea cursurilor a fost precedată de o vastă campanie de depistare în rândul profesorilor.

În Spania, în vederea unei limitări a răspândirii noului coronavirus, doar o parte a ţării a ieşit din izolare luni. Mai multe oraşe mari - ca Madridul şi Barcelona - rămân suspuse unor restricţii dure în această ţară, care înregistrează peste 26.000 de morţi.

Într-o Europă cu frontiere încă larg închise, un tren a fost special închiriat pentru a trimite aproximativ 100 de ajutoare la domiciliu române către locul lor de muncă în Austria.

STUDENŢI RECHIZIŢIONAŢI

În Statele Unite - cea mai îndoliată ţară din lume, cu aproape 80.000 de morţi - consilierii economici ai preşedintelui Donald Trump au apărat posibilitatea de a reporni economia naţională.

În ultimele două zile, doiangajaţi ai Casei Albe, inclusiv o purtătoare de cuvânt a vicepreşedintelui Mike Pence, au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus.

Washingtonul a dezminţit însă informaţii potrivit cărora Mike Pence ar fi fost plasat în carantină.

În Rusia, unde peste 11.000 de cazuri sunt înregistrate zilnic, preşedintele rus Vladimr Putin a anunţat luni sfârşitul şomajului indemnizat instituit în cadrul izolării.

În această  ţară, rechiziţionarea studenţilor la medicină provoacă scrâşnete din dinţi.

”Cei care nu se vor duce nu vor primi atestatul şi riscă să fie excluşi”, denunţă Svetlana, în anul şase la Moscova.

India a început procesul ieşirii din izolare, însă a interzis în continuare deplasările între state, dar şi zborurile naţionale şi internaţionale.

India înregistrează oficial 2.100 de morţi, însă perioada de vârf este aşteptată în iunie sau iulie.

Traficul feroviar urmează să fie reluat treptat începând de marţi.

În contextul prăbuşirii cursului petrolului brut din cauza crizei, Arabia Saudită a fost nevoită să înceteze luni plata alocaţiilor către cetăţeni şi să tripleze valoarea TVA-ului.

În Europa, mai multe muzee au început să colecteze obiecte care documentează izolarea.

”Trebuie să păstrăm o urmă a acestui eveniment, pentru a putea explica peste 100 de ani ce s-a întâmplat”, declară Sarah Lessire, coordonatoarea unui proiect în acest sens în Belgia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.