Franţa a anunţat, joi, că va permite navei organizaţiei nonguvernamentale (ONG) SOS Méditerranée, Ocean Viking, care transportă peste 200 de migranţi salvaţi la Marea Mediterană să acosteze în portul Toulon. Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a declarat că decizia guvernului italian de dreapta de a interzice acostarea ambarcaţiuni, care a fost blocată în afara Italiei câteva zile, este ”de neînţeles” şi ”egoistă”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În acest context, Franţa a decis, în mod excepţional, să compenseze comportamentul inacceptabil al Guvernului italian şi să invite nava să vină în portul militar Toulon”, a declarat Darmanin într-o conferinţă de presă.

La bord se aflau 234 de persoane, inclusiv 57 de copii. Franţa va primi aproximativ o treime dintre migranţi, Germania o altă treime, iar restul migranţilor vor fi împărţiţi între alte ţări UE.

Nava naviga joi în zona insulei franceze Corsica, a arătat aplicaţia de urmărire MarineTraffic, dar anterior s-a apropiat de Italia şi ar fi trebuit să sosească vineri la Toulon.

Modul de gestionare a imigraţiei în Uniunea Europeană, unde controalele la graniţe sunt în mare parte inexistente, a fost o sursă de tensiuni care durează de ani de zile, dar criticile foarte deschise şi dure ale Franţei la adresa Italiei de joi sunt mai neobişnuite.


”Franţa regretă extrem de profund că Italia a decis să nu se comporte ca un stat european responsabil”, a evocat Darmanin.

Italia şi Spania, unde ajung majoritatea migranţilor care traversează Marea Mediterană, au făcut apel la alte state, înclusiv la Franţa, să ajute mai mult.

În total, patru nave caritabile care transportau aproximativ 1.000 de migranţi au fost blocate în afara Italiei în ultimele zile, Guvernul cerând statelor sub pavilionul cărora se aflau ambarcaţiunile, respectiv Germania şi Norvegia, să preia controlul asupra lor.

Două dintre bărci au debarcat marţi în oraşul Catania, din insula Sicilia, după ce Guvernul a permis iniţial debarcarea celor migranţilor vulnerabili. O a treia navă mai mică a primit permisiunea de a andoca în portul sudic Reggio Calabria. Ambarcaţiunea Ocean Viking a fost a patra care a primit permisiunea de a andoca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.