Francezii vor marca duminică un an de la atentatele sângeroase care au lăsat în urmă 130 de morţi şi peste 360 de răniţi în inima metropolei pariziene. O scrisoare emoţionantă a unui supravieţuitor de la Bataclan arată cum viaţa unui om s-a schimbat radical odată cu întreaga societate franceză după atentatele jihadiste de la 13 noiembrie 2015, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Recent am dobândit o nouă identitate. Eu sunt un supravieţuitor.

Teroriştii au încercat să mă ucidă la 13 noiembrie 2015. Deşi nu au reuşit să-mi pună capăt zilelor, viaţa mea s-a schimbat pentru totdeauna.

Eu am fost la Bataclan.

Viaţa este mai grea după Paris. Atât de mulţi oameni nu au supravieţuit şi mă şochează acest lucru în fiecare zi.

Deşi mă simt norocos că am supravieţuit, tristeţea, furia şi vinovăţia sunt uneori sentimente copleşitoare.

Sunt trist pentru toţi cei care şi-au pierdut viaţa, furios pe cei responsabili şi mă simt vinovat că am supravieţuit, în timp ce mulţi alţii au murit.

Totodată, sunt extrem de speriat.

Vreau să mă fac mai bine, dar uneori mă întreb dacă merit asta.

Noua mea viaţă este bazată pe evitare, pe evaluarea riscurilor şi pe ”dar dacă”. Mă întreb întotdeauna ce este acest zgomot? Unde sunt ieşirile? Unde aş putea să mă ascund?

La aproape un an după, sunt diagnosticat cu sindromul de stres posttraumatic şi cu depresie. Mă tratez cu medicamente şi merg la terapie.

Vreau să mă simt normal şi să fiu capabil să mă bucur de aceleaşi lucruri de care mă bucuram în trecut: socializare, muzică live şi călătorii. Dar ştiu că va dura ceva timp.

Vreau să mă simt mai bine, dar uneori mă întreb dacă merit asta.

În timp ce aniversarea se apropie, eu accept că îmi voi aminti mereu ce s-a întâmplat la 13 noiembrie, dar sper că timpul va vindeca rănile, iar aceste sentimente vor dispărea.

Gândurile mele se îndreaptă spre toţi oamenii marcaţi de terorism, mereu”.

Evenimentele de comemorare a atacurilor de la Paris

În urmă cu un an, buchetele de flori acopereau petele de sânge din faţa barului Carillon, situat la o intersecţie liniştită din apropierea Senei. Acum, trotuarele sunt din nou ocupate de scaune, mese şi de francezi care râd copios, departe de imaginea morţilor întinşi pe caldarâm la 13 noiembrie 2015.

Duminică, vor avea loc mai multe evenimente discrete de comemorare, iar francezii au fost rugaţi să lase o lumânare aprinsă la fereastră pentru a-şi aminti de cele 130 de victime ale atentatelor sângeroase care au vizat sala de concerte Bataclan, şase baruri şi restaurante din Paris, precum şi Stade de France.

Prima comemorare oficială a victimelor a avut loc vineri noapte la Stade de France, unde o persoană şi-a pierdut viaţa anul trecut, atunci când avea loc un meci între echipele naţionale din Franţa şi Germania. Acum, Franţa a jucat o partidă cu Suedia. Un minut de reculegere a avut loc înainte de meciul de pe Stade de France, la care a asistat şi preşedintele Francois Hollande.

Însă, poate cel mai important tribut pentru victimele atentatelor va avea loc duminică în sala de concerte Bataclan. Acolo, 90 de tineri au fost masacracţi de jihadişti în urmă cu un an, în timp ce asistau la un concert al trupei Eagles of Death Metal.

Bataclan îşi va redeschide porţile pentru prima dată în ajunul comemorării atacurilor, cu un concert al lui Sting. Nu va exista nicio ceremonie oficială, însă redeschiderea sălii de concerte este văzută drept cel mai potrivit omagiu pentru cei care şi-au pierdut viaţa în urmă cu un an şi un semn de normalitate, de recuperarea a acelui ”joie de vivre”.

Toate biletele au fost vândute la doar jumătate de oră de la punerea în vânzare, iar cele mai multe au fost achiziţionate de rudele victimelor de la Bataclan.

Duminică dimineaţă vor avea loc mai multe ceremonii de comemorare a victimelor terorismului la Stade France, precum şi la cele şase baruri vizate de jihadişti - Le Petit Cambodge, Le Carillon, Cafe Bonne Biere, La Casa Nostra, La Belle Equipe şi Comptoir Voltaire.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.