Magistraţii Consiliului de Stat au hotărât luni după-amiază că Guvernul Philippe trebuie să asigure acces la apă potabilă pentru câteva sute de migranţi rămaşi la Calais, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au condamnat dur condiţiile mizerabile de viaţă ale câtorva sute de migranţi, care s-au întors în taberele improvizate din localitatea portuară, după ce buldozerele autorităţilor franceze au pus la pământ aşa-numita ”Junglă” din Calais.

O instanţă locală a decis anterior că autorităţile franceze trebuie să asigure accesul la apă potabilă pentru migranţi, ceea ce a dus la un apel în justiţie lansat de ministerul de Interne şi de localitatea Calais.

Însă, magistraţii supremi au decis că există un tratament inuman pentru migranţii din Calais.

”Consiliul Statului consideră că aceste condiţii de viaţă dezvăluie un eşec al autorităţilor publice, care a expus anumite persoane la un tratament inuman şi degradant”, se arată într-un comunicat al celei mai înalte instanţe administrative din Franţa.

De asemenea, magistraţii supremi au argumentat că aceste lipsuri reprezintă o încălcare gravă şi ilegală a libertăţilor fundamentale ale migranţilor de la Calais.

Consiliul Statului a precizat că instanţa inferioară a cerut în mod corect instalarea de toalete, duşuri şi acces la apă potabilă pentru migranţii reîntorşi după evacuare la Calais.

Autorităţile franceze au resimţit doar o fracţiune din presiunea crizei migratorii, care a luat cu asalt în urmă cu doi ani Uniunea Europeană, printre ţările mai lovite se numără Germania, Italia şi Grecia.

Deşi, Macron a cerut tratarea cu demnitate a migranţilor, proprii săi miniştri au adoptat o poziţie mult mai dură, refuzând deschiderea unui nou centru de primire a migranţilor la Calais

Săptămâna trecută, activiştii pentru drepturile omului au cerut autorităţilor franceze să pună capăt intervenţiilor violente asupra migranţilor de la Calais.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.