Parisul, Londra şi Berlinul preconizează să se ”coordoneze” şi ”să-şi împărtăşească informaţii” la Golful Persic, în vederea consolidării securităţii maritime, însă fără să desfăşoare mijloace militare suplimentare, anunţă într-un interviu publicat joi ministrulfrancez al Armatelor Florence Parly, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt, îndepărtat joi din Guvernul lui Boris Johnson, anunţa luni că-şi dorea să se înfiinţeze o ”misiune de protecţie maritimă condusă de europeni” la Golful Persic, după ce Iranul a imobilizat un petrolier suedez care naviga sub pavilion britanic, Stena impero, în Strâmtoarea Ormuz.

”Noi am avut contacte foarte recente, cu Germania şi Regatul Unit, în vederea construirii unei acţiuni comune. Ea va contribui la securizarea traficului maritim la Golful Persic şi la a avea o apreciere a situaţiei în mod autonom”, comentează ministrul în acest interviu acordat cotidianului regional L'Est Républicain.

”Discuţiile sunt în curs. Avem toate mijloacele la faţa locului. Nu este vorba despre o consolidare, ci de a ne coordona mijloacele şi a ne împărtăşi informaţiile”, afirmă ea, precizând, astfel, anunţuri făcute marţi de către ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, care a evocat discuţii între europeni în vederea lansării ”unei misiuni de urmărire şi observare a securităţii maritime la Golful” Persic.

”Acţionăm să ne organizăm noi între noi, europenii, însă un lucru este sigur, comportamentul nostru are un singur obiectiv, şi anume scăderea tensiunilor actuale şi apărarea intereselor noastre”, a subliniat Parly.

”Noi nu vrem să contribuim la o forţă care ar putea fi percepută ca agravând tensiunile”, a insistat ea, în contextul în care europenii speră în continuare să salveze Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Tensiunile continuă să crească în regiumea strategică a Strâmtorii Ormuz, după retragerea americană, în mai 2018, din acordul internaţional şi reimpunerea sancţiunilor americane Iranului.

Aceste tensiuni s-au intensificat în ultimele săptămâni, în urma unor atacuri vizând petroliere la Golful Persic - imputate de Washington Teheranului, care dezminte orice implicare - crizei petrolierelor şi doborârii unor drone.

Franţa are o fregată în mod permanent în regiunea Golfului Persic şi la Oceanul Indian.

Ea dispune de asemenea, în Emiratele Arabe Unite, de aproximativ 650 de militari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.