Ambasadorul Franţei pe lângă Naţiunile Unite s-a declarat extrem de îngrijorat de tirurile de rachete balistice lansate luni de către regimul nord-coreean de pe coasta estică, în timpul desfăşurării summitului G20 din China. De asemenea, diplomatul francez a explicat că preferă o reacţie rapidă şi fermă din partea Consiliului de Securitate al ONU, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasadorul Francois Delattre a susţinut că lansarea unor rachete balistice reprezintă o încălcare clară şi inacceptabilă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate şi o nouă ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii regionale şi internaţionale. Comentariile diplomatului francez au avut loc înainte de o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite la solicitarea Statelor Unite şi Japoniei.

”Suntem foarte mult în favoarea unei reacţii ferme şi rapide din partea Consiliului de Securitate faţă de această nouă provocare”, a declarat Delattre.

De asemenea, ambasadorul Japoniei pe lângă Naţiunile Unite a susţinut necesitatea unui mesaj clar şi unitar.

Phenianul a lansat luni dimineaţă trei rachete balistice de pe coasta estică, care s-au prăbuşit la scurt timp în Marea Japoniei.

Statele Unite au condamnat imediat incidentul, susţinând că tirul cu rachete balistice reprezintă un adevărat pericol pentru aviaţia civilă şi pentru comerţul maritim din regiune.

Lansarea vine ca o dovadă de forţă în marja summitului G20 din China, la care au luat parte lideri din întreaga lume, inclusiv preşedintele SUA, Barack Obama.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Phenianul a lansat o rachetă balistică de pe un submarin, care a zburat circa 500 de kilometri spre coastele japoneze, înainte de a se prăbuşi în apele Mării Japoniei.

De asemenea, regimul nord-coreean este vizat de sancţiuni internaţionale dure după ce a desfăşurat patru teste nucleare în ultimii ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.