Autorităţile franceze au anunţat izbucnirea unor noi violenţe în tabăra de migranţi supraaglomerată, cu doar o zi înainte de lansarea operaţiunii guvernamentale de desfiinţare a aşa-numitei ”jungle” din Calais, informează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de persoane au fost surprinse aruncând cu pietre spre forţele de ordine franceze, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

Autorităţile franceze vor începe luni operaţiunea de evacuare a migranţilor din ”jungla” din Calais - un simbol pentru eşecul statelor europene în ceea ce priveşte gestionarea crizei migranţilor, dar şi un punct de tensiune în relaţiile bilaterale dintre Paris şi Londra.

”Această operaţiune prezintă un anumit risc”, a declarat un reprezentant al ministerului de Interne. Planul autorităţilor franceze vizează evacuarea a 6.486 de migranţi originari din Siria, Irak, Afganistan, Pakistan şi Eritreea.

Miile de migranţi blocaţi în tabăra din Calais au încercat în repetate rânduri să ajungă ilegal în Marea Britanie. Printre metodele încercate de migranţi s-a numărat şi furişarea în tirurile care tranzitează localitatea portuară cu destinaţia Marea Britanie sau pătrunderea ilegală în tunelul feroviar de sub canalul Mânecii.

Preşedintele Hollande şi-a anunţat în urmă cu o lună planul de închidere a taberei de migranţi, în care condiţiile de viaţă au devenit inacceptabile. De asemenea, o instanţă franceză a respins o acţiune legală intentată împotriva statului francez de mai multe organizaţii umanitare, care au încercat să obţină mai mult timp pentru găsirea unei alternative la evacuarea taberei.

Începând cu săptămâna viitoare, migranţii vor fi obligaţi să se prezinte la un hangar uriaş, unde vor fi separaţi de către autorităţile franceze în familii, cupluri, adulţi, minori neînsoţiţi şi persoane vulnerabile, cum ar fi bătrânii sau femeile singure.

Ulterior, migranţii vor fi îmbarcaţi într-o reţea de autobuze şi transportaţi spre 450 de centre de primire din întregul Hexagon. Odată ajunşi în centrele de primire, migranţii vor trece prin evaluări medicale şi vor putea să solicite azil.

De asemenea, până la 1.250 de poliţişti şi jandarmi vor lua parte la operaţiune, iar migranţii care refuză să părăsească ”jungla” riscă să fie arestaţi de către autorităţile franceze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.