Ministerul de Interne a anunţat că 69,42% dintre alegătorii francezi s-au prezentat la urne până la ora locală 17.00 (18.00 ora României), iar secţiile de votare vor râmâne deschise până la ora locală 20.00 (21.00 ora României) în marile oraşe, în vreme ce cele mai multe secţii se închid cu o oră mai devreme în Hexagon, transmite Le Parisien.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, toţi cei 11 candidaţi au votat în prima parte a zilei în secţii din întreaga Franţă.

Analiştii se aşteaptă ca prezenţa la urne să ajungă până la ora închiderii secţiilor la 80%, iar mulţi parizieni au stat până la o oră la coadă pentru a vota în mai multe secţii cu probleme din capitala Hexagonului.

28,54% dintre alegătorii francezi s-au prezentat la urne până la ora locală 12.00 (13.00 ora României), adică peste prezenţa de vot anticipată de analişti, sugerând o mobilizare a votanţilor în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa.

De asemenea, această mobilizare a alegătorilor şi-a făcut simţită prezenţa şi în secţiile deschise peste graniţe, iar organizatorii au susţinut că prezenţa la vot peste aşteptări a dus la formarea unor cozi lungi în Montreal.

Însă, francezii au avut de aşteptat câteva ore pentru a vota şi în capitalele europene, precum Londra, Bruxelles şi Berlin.

În mod tradiţional, alegerile prezidenţiale franceze adună o prezenţă de aproximativ 80% din cei 47 de milioane de cetăţeni care au drept de vot în Hexagon.

O prezenţă ridicată la urne este favorabilă candidaţilor mai moderaţi, care se temeau că francezii indecişi vor renunţa să voteze în primul tur al cursei pentru palatul Elysee.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.