Reprezentanţii Convenţiei Federale l-au ales duminică după-amiază pe diplomatul Frank-Walter Steinmeier în poziţia de preşedinte al Germaniei. Steinemeier este al 12-lea preşedinte german din ultimele şapte decenii şi va ocupa în următorii cinci ani o poziţie mai mult simbolică, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diplomatul SPD, care a îndeplinit anterior poziţia de ministru de Externe, a reuşit să obţină 931 de voturi din partea parlamentarilor şi a reprezentanţilor celor 16 landuri germane, care formează Convenţia Federală.

Mandatul lui Joachim Gauck, care îndeplineşte în acest moment funcţia de preşedinte va expira pe 18 martie 2017.

Steinmeier (61 de ani) a fost susţinut pentru poziţia simbolică de preşedinte de către coaliţia de guvernare a cancelarului Angela Merkel.

Uniunea Creştin Democrată (CDU) controlează alături de aliaţii bavarezi de la Uniunea Creştin Socială (CSU) şi de social-democraţii lui Steinmeier un număr de 923 de voturi în Convenţia Federală.

Această ceremonie de alegere a preşedintelui are loc la fiecare cinci ani după o slujbă religioasă şi o întâlnire a formaţiunilor politice de la Berlin.

Steinmeier a reuşit să-şi învingă cei trei candidaţi în cursa pentru a deveni preşedinte al Germaniei, printre care se numără ex-judecătorul TV Alexander Hold - care reprezintă mica formaţiune de centru-dreapta Freie Waehler (”Alegătorii Liberi”), cercetătorul Christoph Butterwegge pentru stânga-extremă de la Die Linke şi Albrecht Glaser, care-i reprezintă pe populiştii de la AfD.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.