Fostul preşedinte iranian Hassan Rohani, un moderat, a fost descalificat drept candidat în alegeri - prevăzute în martie - în vederea unei înnoiri a Adunării Experţilor, însărcinată să numească liderul suprem iranian, anunţă miercuri el pe site, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hassan Rohani, un religios în vârstă de 76 de ani, a fost preşedintele Iranului în perioada 2013-2021 şi dorea să rămână membru al Adunării Experţilor, în care a fost ales începând din 1999.

”Juriştii Consiliului Gardienilor Revoluţiei nu au aprobat calificarea” lui Hassan Rohani, anunţă site-ul oficial al fostului preşedinte, fără să precizeze motivul acestei hotărâri.

Hassan Rohani declara că s-a ”angajat pe un drum dificil şi abrupt” atunci când şi-a anunţat, în noiembrie, candidatura în aceste alegeri prin scrutin universal, care se desfăşoară la 1 martie, în paralul cu alegeri legislative.

Fostul preşedinte are în continuare o anumită influenţă politică şi a criticat Guvernul dominat de conservatori şi Gardieni ai Revoluţiei, armata ideologică a regimului, după o contestare care zguduit Iranul în urma morţii lui Mahsa Amini în septembrie 2022.

Adunarea Experţilor, un colegiu format din 88 de religioşi aleşi pe o perioadă de opt ani, este însărcinată să numească, supravegheze şi eventual să-l demită pe liderul suprem, cea mai înaltă autoritate din Iran.

Actualul lider suprem este ayatollahul Ali Khamenei, în vârstă de 84 de ani, care se află în post din 1989.

Adunarea Experţilor este prezidată de către Ahmad Jannati, în vârstă de 96 de ani, un religios ultraconservator, care nu candidează la un nou mandat.

Vicepreşedintele acesteia este actualul preşedinte al Iranului, Ebrahim Raïssi, care candidează la un nou mandat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.