Fostul poliţist din Minneapolis Derek Chauvin a fost condamnat la peste 20 de ani de închisoare pentru încălcarea drepturilor civile ale lui George Floyd, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Derek Chauvin, în vârstă de 46 de ani, a pledat vinovat pentru acuzaţiile federale separate referitoare la drepturile civile, în decembrie. El ispăşeşte deja o pedeapsă de 22 de ani de închisoare de stat pentru uciderea lui George Floyd în timpul serviciului, un bărbat afro-american în vârstă de 46 de ani.

Cele două sentinţe vor fi executate concomitent, iar Chauvin va fi transferat într-o închisoare federală. Pedeapsa va fi urmată de cinci ani de liberare supravegheată.

”Viaţa lui George contează”, a declarat, joi, în instanţă, fratele lui Floyd, Philonese, în timp ce i-a cerut judecătorului să impună pedeapsa maximă de 25 de ani.

Chauvin a fost condamnat pentru crimă şi omor din culpă în Minnesota pentru că a stat cu genunchi ul pe gâtul lui Floyd mai mult de nouă minute. Crima - surprinsă de camera telefonului unui martor - a stârnit indignare la nivel mondial şi un val de demonstraţii împotriva injustiţiei rasiale şi a utilizării forţei de către poliţie.

Acuzaţiile federale împotriva lui Chauvin au inclus două capete de acuzare pentru privarea de drepturi a lui Floyd, deoarece a îngenuncheat pe gâtul său în timp ce era încătuşat şi pentru că nu a furnizat îngrijiri medicale în timpul arestării din mai 2020.

Ca parte a acordului de recunoaştere a vinovăţiei, Chauvin a pledat vinovat şi pentru încălcarea drepturilor unui băiat afro-american în vârstă de de 14 ani în timpul unei alte arestări din 2017.

Potrivit rechizitoriului, Chauvin l-a ţinut pe băiat de gât, l-a lovit în cap cu o lanternă şi i-a ţinut genunchiul pe gâtul şi partea superioară a spatelui, în timp ce era încătuşat.

Procurorii au spus că Chauvin a fost surprins în imagini nedifuzate îngenuncheat pe spatele băiatului timp de 17 minute, în timp ce acesta striga după mama lui.

Când Chauvin a pledat vinovat, procurorii i-au cerut să-şi ispăşească pedeapsa concomitent cu pedeapsa pentru omor. Bărbatul riscă închisoarea pe viaţă dacă va fi condamnat la un al doilea proces penal.

Avocatul său a cerut o pedeapsă de 20 de ani, spunând că a dat dovadă de respect faţă de sistemul judiciar în timpul procesului său şi nu riscă să repete infracţiunile.

Adresându-se instanţei, Chauvin a spus că judecătorul a avut de luat o decizie dificilă, având în vedere ”mediul politic tensionat”, şi a recunoscut că instanţa se străduieşte să facă dreptate.

Adresându-se copiilor lui Floyd, unii dintre ei prezenţi în sala de judecată, Chauvin le-a transmis că le doreşte ”tot binele” şi că au ”îndrumarea excelentă pentru a deveni adulţi buni”, însă nu şi-a cerut iertare.

”Trebuie să fii tras la răspundere pentru acţiunile tale”, i-a spus judecătorul Paul Magnuson inculpatului înainte să pronunţe sentinţa.

 


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.