Fostul director FBI James Comey este audiat de membrii Comsiei pentru Informaţii a Senatului, el declarând în faţa acestora că preşedintele are dreptul să îl concedieze pe directorul Biroului Federal de Investigaţii în orice moment, în cursul mandatului de zece ani al acestuia, relatează BBC News. Însă, Donald Trump a spus ”minciuni, pur şi simplu minciuni”, a mai susţinut Comey. De asemenea, el a spus că dacă preşedintele Donald Trump a înregistrat conversaţiile pe care le-au purtat, el speră că acesta va face publice toate înregistrările.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE 20:25 - Comey îl îndeamnă pe Trump să publice înregistrările convorbirilor lor

Fostul director FBI James Comey a declarat joi în Senat că, dacă preşedintele Donald Trump a înregistrat conversaţiile pe care le-au purtat, el speră că acesta va ”face publice toate înregistrările", relatează The Associated Press.

El a fost întrebat dacă crede că Trump a înregistrat conversaţiile pe care le-au purtat.

Preşedintele a făcut aluzie la acest lucru într-o postare pe Twitter, după ce l-a concediat, în mai.

Comey a răspuns că el speră că există înregistrări şi a apreciat că preşedintele trebuie să ”facă publice toate înregistrările”.

”Preşedintele ştie sigur dacă m-a înregistrat, iar dacă a făcut-o, nu mă deranjează. Să facă publice toate înregistrările. Pe mine nu mă deranjează”, a declarat Comey, potrivit BBC.

Comey s-a abţinut însă să spună dacă el crede că preşedintele Trump ar fi obstrucţionat justiţia atunci când i-a cerut să abandoneze ancheta cu privire la Flynn.

Întrebat dacă el consideră această solicitare drept o obstrucţionare a justiţiei, Comey le-a spus senatorilor din Comisia pentru Informaţii că nu ştie acest lucru şi că va fi sarcina procurorului special Robert Mueller să răspundă la această întrebare.

Anterior, Comey a declarat că nu ar fi corect să spună dacă conversaţia pe care a purat-o cu preşedintele a fost un efort de obstrucţionare a anchetei FBI cu privire la activităţile Rusiei în timpul alegerilor. Însă Comey a spus că această cerere a preşedintelui i s-a părut ”foarte tulburătoare”.

Fostul director al Biroului Federal de Investigaţii a declarat că dacă agenţi FBI ar fi ştiut că preşedintele i-ar fi cerut să abandoneze o anchetă cu privire la Flynn, acest lucru ar fi avut un ”veritabil efect terifiant” asupra muncii lor.

El a precizat că a decis să nu le spună agenţilor care lucrau la ancheta Trump-Rusia despre ceea ce el a perceput a fi o solicitare a preşedintelui de a abandona ancheta cu privire la fostul consilier pe probleme de securitate naţională al acestuia.

Comey a apreciat că oricât de buni sunt agenţii, să audă că preşedintele i-a cerut aşa ceva ar fi fost dăunător. ”De aceea am ţinut atât de secret” acest lucru, a spus el.

UPDATE 19:19 - Comey recunoaşte în Senat că i-a cerut unui prieten să divulge conţinutul notelor despre întâlnirile cu Trump

Fostul director James Comey a declarat joi, în Senat, că i-a cerut unui prieten să divulge conţinutul notelor despre întâlnirile cu preşedintele Donald trump, relatează The Associated Press.

Comey a spus la audierile din Comisia pentru Informaţii a Senatului că a simţit că a face publice detalii ale conversaţiilor sale private cu preşedintele ar putea duce la numirea unui procuror special în ancheta Trump-Rusia. El a precizat că a luat această decizie după ce Trump a scris pe Twitter că ar face bine să spere că nu există înregistrări ale acestor discuţii.

Fostul director FBI a mai precizat că notele a fost divulgate unui jurnalist de către un prieten apropiat de-al său, care este profesor la Facultatea de Drept a Universităţii Columbia.

UPDATE 19:09 - Comey afirmă că ştia despre motivele recuzării lui Sessions

Fostul director FBI James Comey a declarat joi că ştia o ”mulţime de motive” din cauza cărora implicarea secretarului Justiţiei Jeff Sessions în ancheta Trump-Rusia avea să fie problematică, înainte ca procurorul general să se recuze, în martie, relatează The Associated Press.

Însă, a spus el, aceste motive sunt de o asemenea natură ”încât nu le pot discuta într-o şedinţă publică”.

Funcţionari de carieră de la Departamentul Justiţiei l-au îndemnat pe Sessions să se retragă de la supervizarea acestei anchete.

Sessions a făcut acest lucru în martie, după ce s-a dezvăluit că a discutat în două rânduri cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak, în timpul campaniei electorale.

Sessions nu a dezvăluit aceste contacte atunci când a fost audiat în Congres în vederea confirmării sale în funcţie.

Comey a declarat, de asemenea, că nu ştie dacă secretarul Justiţiei a respectat această recuzare.

El a subliniat că acest lucru depinde de adevăratul motiv al demiterii sale, pe care Sessions i-a recomandat-o lui Trump.

Fostul director al Biroului Federal de Investigaţii a declarat că nu a anunţat că preşedintele Donald Trumpk nu era anchetat personal, deoarece ”asta creează o datorie de a corecta, pe care am trăit-o anterior”.

El se referea astfel la ancheta cu privire la e-mailurile lui Hillary Clinton.

Comey a anunţat la sfârşitul campaniei prezidenţiale din 2016 că FBI a redeschis cazul.

Comey le-a explicat astfel senatorilor din Comisia pentru Informaţii, în această audiere, de ce a avut reţineri să anunţe că Trump nu era anchetat.

”DOAMNE, SPER SĂ EXISTE ÎNREGISTRĂRI”

”Doamne, sper să existe înregistrări” ale conversaţiilor sale cu preşedintele Donald Trump, a declarat Comey joi în Senat.

La trei zile după ce l-a concediat pe Comey, Trump a scris pe Twitter că acesta n-are decât să spere că ”nu există înregistrări” ale conversaţiilor pe care le-au purtat.

Comey şi-a documentat conversaţiile cu Trump în note, după întâlniri.

În prima sa apariţie publică de când a fost concediat, senatorii l-au întrebat ce i-a răspuns preşedintelui.

Comey le-a răspuns că şi-a ales cu atenţie cuvintele atunci când i-a răspuns preşedintelui, deoarece era ”atât de uluit” de conversaţie.

El şi-a amintit o conversaţie din februarie, în care afirmă că Trump i-a spus că speră că poate să dea drumul anchetei FBI cu privire la conversaţii telefonice ale fostului său consilier pe probleme de securitate naţională de la acea vreme, Michael Flynn, cu ruşi.

UPDATE 18:42 - Comey spune că a luat ”drept o instrucţiune” afirmaţiile lui Trump cu privire la Flynn

Fostul director FBI James Comey a declarat joi în Senat că a luat ”drept o instrucţiune” afirmaţia prin care preşedintele Donald Trump şi-a exprimat speranţa că va abandona o anchetă cu privire la fostul consilier pe probleme de securitate naţională al acestuia Michael Flynn, relatează The Associated Press.

Senatorul republican James Risch din Idaho l-a întrebat pe Comey dacă ştie vreo persoană acuzată de obstrucţionarea justiţiei pentru că şi-a exprimat speranţa faţă de un anumit rezultat.

Comey i-a răspuns că nu ştie pe nimeni. Însă, a adăugat el în această audiere, ”am luat-o ca pe o instrucţiune” şi a subliniat că această declaraţie a avut loc într-o întâlnire între patru ochi cu preşedintele Statelor Unite.

Comey a mai spus că se gândea, în cursul unei cine cu Trump, în ianuarie, că preşedintele ”căuta să obţină ceva” în schimbul faptului că-l lasă să rămână director al Biroului Federal de Investigaţii. El şi-a prezentat punctul de vedere potrivit căruia preşedintele încerca să creeze un fel de ”relaţie de patronaj” la începutul administraţiei sale. Fostul şef al FBI a mai declarat că preşedintele i-a spus înainte de cină că speră că va rămâne director.

Comey a subliniat că, în opinia sa, şefii agenţiilor însărcinate cu aplicarea legii ”nu trebuie să se uite să vadă dacă patronul este mulţumit faţă de ceea ce faci”. El a spus că era îngrijorat de faptul că Trump avea să ”mintă” despre natura primei sale conversaţii cu el.

Comportamentul preşedintelui era nou pentru el şi l-a determinat să se gândească că ”trebuie să scriu şi să scriu în mod foarte detaliat” ceea ce au discutat, a declarat fostul director FBI în faţa senatorilor.

În cursul întâlnirii, Trump l-a întrebat dacă era anchetat, iar Comey i-ar fi răspuns că nu era, la acea vreme.

Trump l-a concediat pe Comey în 9 mai. La vremea respectivă, acesta din urmă conducea o anchetă cu privire la amestecul Rusiei în alegerile americane şi eventuale legături cu echipa de campanie a miliardarului republican.

LORETTA LYNCH

Comey a declarat, de asemenea, că fostul secretar al Justiţiei Loretta Lynch l-a îndemnat să se refere la ancheta cu privire la e-mailurile lui Hillary Clinton numind-o ”subiect”, şi nu ”investigaţie”. El le-a spus senatorilor că acest lucru i-a provocat confuzie şi acesta este unul dintre motivele din cauza căruia a simţit că a fost necesar să-şi anunţe în mod public constatările în dosarul e-mailurilor lui Clinton.

Celălalt factor major a fost întâlnirea lui Lynch cu fostul preşedinte Bill Clinton pe pista unui aeroport din Arizona, a mai spus el.

Comey a apreciat că a fost nevoit să-şi anunţe constatările cu scopul de a apăra credibilitatea FBI şi a Departamentului Justiţiei.

UPDATE 17:32 - Trump a spus ”minciuni pur şi simplu”, declară Comey în Senat

Fostul director FBI James Comey a declarat joi în faţa membrilor Comisiei pentru Informaţii a Senatului că preşedintele are dreptul să concedieze directorul Biroului Federal de Investigaţii în orice moment, în cursul mandatului de zece ani al acestuia, relatează BBC News. Însă Trump a spus ”minciuni, pur şi simplu minciuni”.

Potrivit The Associated Press, de asemenea, Comey, care face aceste declaraţii sub jurământ, a acuzat administraţia Trump că l-a ”defăimat” pe el şi FBI.

Fostul director al Biroului a declarat în deschiderea audierii sale că explicaţiile administraţiei cu privire la acuzarea sa i-au creat confuzie şi l-au îngrijorat. El s-a declarat ”confuzat” de explicaţiile potrivit cărora deciziile sale din alegerile din 2016 au fost motivul concedierii sale de către Trump. Comey nu a spus însă care sunt aceste minciuni.

El a spus, de asemenea, că preşedintele Donald Trump l-a lăudat în multe rânduri pentru că face o treabă bună.

Comey i-a spus lui Trump că intenţiona să-şi ducă până la capăt mandatul de zece ani.

James Comey este audiat în Comisia pentru Informaţii a Senatului, iar acestea sunt primele declaraţii pe care le face de când a fost destituit pe 9 mai, în timp ce conducea o anchetă FBI cu privire la o eventuală coordonare între Rusia şi echipa de campanie a lui Trump.

Fostul director FBI urmează să povestească o serie de interacţiuni cu preşedintele Trump în săptămânile de dinainte să fie concediat. Este vorba, între altele, despre o cină în cursul căreia afirmă că Trump i-a cerut să-i fie loial şi despre o conversaţie privată la casa Albă, câteva săptămâni mai târziu, în care spune că miliradarul i-a cerut să pună capăt anchetei cu privire la fostul său consilier pe probleme de securitate naţională Michael Flynn.

AP: Trump urmează să respingă părţi-cheie din audierea lui Comey, care a sosit la Senat 

Preşedintele Donald Trump urmează să respingă părţi-cheie din declaraţiile în audierea de joi a fostului director FBI James Comey, care a început să fie audiat de membrii Comsiiei pentru Informaţii a Senatului, relatează THe Associated Press.

Informaţia a fost dezvăluită de o persoană apropiată echipei juridice a preşedintelui, potrivit AP.

Potrivit acestei surse, preşedintele contestă afirmaţia lui Comey potrivit căreia Trump i-a cerut să-i fie loial. Miliardarul republican contestă, de asemenea, versiunea lui Comey despre o conversaţie pe care au purtat-o cu privire la ancheta care-l viza pe fostul consilier pe probleme de securitate naţională Michael Flynn. Această persoană a solicitat protecţia anonimatului deoarece nu este autorizată să fie numită într-o discuţie despre o strategie juridică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.