Fostul cancelar german Gerhard Schröder, apropiat al lui Vladimir Putin, este vizat în Germania de o plângere pentru "crime împotriva umanităţii", informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parchetul din Hanovra a confirmat AFP că a primit şi a transmis această plângere împotriva mai multor persoane, printre care şi Gerhard Schröder, procuraturii federale din Karlsruhe. Aceasta trebuie acum să decidă dacă deschide sau nu o anchetă care ar putea duce la inculparea lui Gerhard Schröder sau la o clasare.

Schroder este preşedintele Consiliului de Supraveghere al companiei petroliere Rosneft, are o poziţie în Nord Stream şi este de aşteptat să devină membru al Consiliului de Supraveghere al Gazprom.

Actualul cancelar Olaf Scholz i-a cerut săptămâna trecută lui Gerhard Schröder, care a fost părăsit deja de mai mulţi colaboratori, să demisioneze din aceste funcţii. "Nu cred că este corect ca Gerhard Schröder să exercite aceste funcţii şi, de asemenea, cred că ar fi corect ca el să demisioneze”, a declarat Olaf Scholz la postul public ZDF.

Gerhard Schröder, spre deosebire de alţi foşti lideri europeni precum francezul François Fillon sau italianul Matteo Renzi, refuză în acest stadiu să-şi părăsească postul în Rusia. În ultimele săptămâni mai mulţi critici din Germania au cerut ca beneficiile de care se bucură în calitate de fost cancelar să fie eliminate.

Între Schroder şi Putin există o relaţie de prietenie, care a început în timpul mandatelor fostului cancelar (1998-2005). În timp ce Schroder era încă în funcţie, a fost semnat acordul pentru construirea Nord Stream I, o conductă care transportă gazul rusesc în Germania, prin Marea Baltică.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.