Foşti diplomaţi turci, arestaţi pe motive de terorism, susţin că au fost torturaţi şi abuzaţi sexual cu bastoanele poliţiei, conform Ankara Bar Association, relatează boldmedya.com

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Foştii diplomaţi au fost victimele torturii, ei fiind nevoiţi să îndure abuzuri sexuale cu bastoane, ameninţări că vor fi violaţi, bătăi dure, unele dintre ele lăsându-i inconştienţi. Ei au fost, de asemenea, forţaţi să se dezbrace complet.

Săptămâna trecută, autorităţile de la Ankara au emis mandate de arestare pentru 249 foşti angajaţi ai Ministerului de Externe. Unii dintre ei au fost torturaţi la sediul poliţiei din Ankara pentru a-i determina să devină informatori. Poliţia neagă acuzaţiile şi susţine că 130 de avocaţi au vizitat suspecţii de 545 de ori.

Numărul total al celor reţinuţi nu este cunoscut din cauza unui ordin de confidenţialitate ataşat cazului. Se crede că ar fi vorba de peste 100 de persoane.

Conform informaţiilor BBC Turkish, ordinul de reţinere a diplomaţilor a fost  extins până vineri printr-un ordin judecătoresc. Ei au început să dea declaraţii joi.

Toate femeile dintre cei reţinuţi, mai puţin una dintre ele, au fost eliberate. Acuzaţiile de tortură au apărut sâmbătă, imediat după ce femeile au fost eliberate.

Parlamentarul Omer Faruk Gergerlioglu, de la partidul HDP Kocaeli, a anunţat cu privire la acuzaţiile de tortură pe contul său de Twitter. El a depus apoi o scrisoare pentru ca această problemă să fie gestionată de vicepreşedintele Fuat Oktay.

Gergerlioglu a declarat pentru BBC Turkish că majoritatea diplomaţilor au fost daţi afară prin ordonanţe de urgenţă şi că există informaţii că 20 de suspecţi au fost expuşi la tortură. El a făcut apel la Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei să ia măsuri.

Unul dintre avocaţii deţinuţilor a descris tortura pentru BBC Turkish: „L-au adus pentru interogatoriu sâmbătă noaptea. L-au dus la subsol şi l-au legat la ochi. L-au dezbrăcat complet şi i-au pus cătuşele. Apoi l-au pus în genunchi, cu capul plecat. I-au dat cu ulei pe anus şi l-au ameninţat că îi vor introduce un baston dacă nu va vorbi. I-au spus că această procedură va continua până vineri dacă nu va vorbi. Când s-a dus noaptea la toaletă, clientului meu i s-a făcut rău şi a picat din picioare. Dimineaţa, a leşinat în timpul micului dejun şi l-au transportat la spital”.

Avocatul susţine că deşi clientul său a fost examinat la spital, i-a fost frică să îi spună medicului despre tortură pentru că alături de el au venit şi ofiţerii.

Conform declaraţiilor oferite BBC Turkish de trei avocaţi diferiţi, cel puţin şase persoane au fost expuse „violului sau ameninţării cu violul cu un baston” iar cel puţin alte 20 de persoane au fost torturate într-o cameră separată de celula lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.