Un fost ambasador american a fost condamnat vineri, la Miami, la 15 ani de închisoare pentru că a spionat timp de decenii Statele Unite în numele Cubei, un duşman istoric al Washingtonului, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Victor Manuel Rocha, în vârstă de 73 de ani, a fost arestat la începutul lunii decembrie, fiind acuzat că a fost o cârtiţă pentru guvernul comunist de la Havana în timp ce a urcat în rândurile diplomaţiei americane, obţinând acces la documente confidenţiale şi influenţând politica externă a SUA. Fostul diplomat, care a pledat vinovat, a fost condamnat "la pedeapsa maximă permisă de lege", potrivit judecătoarei Beth Bloom.

La momentul punerii sale sub acuzare, procurorul general Merrick Garland a declarat că acest caz a fost "una dintre cele mai lungi şi mai înalte infiltrări la nivel înalt a unui agent străin în guvernul american".

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

"Timp de peste 40 de ani, domnul Rocha a lucrat ca agent sub acoperire al statului cubanez", înainte ca o anchetă a FBI să îl doboare, a declarat ministrul în faţa presei. Victor Manuel Rocha a ocupat poziţii foarte înalte în diplomaţia americană: înainte de a-şi încheia cariera la Departamentul de Stat ca ambasador în Bolivia, între 2000 şi 2002, el a fost membru al Consiliului Naţional de Securitate, un organism al Casei Albe, între 1994 şi 1995, în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton. De asemenea, a lucrat în mai multe ambasade americane din America Latină, printre care la Havana.

Născut în Columbia şi naturalizat în Statele Unite, Victor Manuel Rocha a început să lucreze pentru principala agenţie de informaţii a guvernului comunist cubanez în 1981, potrivit anchetei. Chiar şi după ce a părăsit Departamentul de Stat în 2002, după aproximativ 30 de ani de serviciu, el şi-a continuat activitatea de spionaj pentru Cuba, potrivit Departamentului de Justiţie.

El a fost confundat de un membru al poliţiei federale americane (FBI) care s-a dat drept agent de informaţii cubanez în 2022 şi 2023, potrivit unui document judiciar. Fostul ambasador, care locuieşte la Miami, "s-a referit întotdeauna la Statele Unite ca fiind inamicul şi a folosit cuvântul 'noi' pentru a descrie Cuba şi pe el însuşi", a declarat în decembrie Departamentul de Justiţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.