Forţele ruse staţionate în Arctica, lângă Norvegia, reprezintă ”20% sau mai puţin” din numărul anterior invaziei Rusiei în Ucraina, din februarie 2022, potrivit şefului apărării din Norvegia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Norvegia face parte din NATO şi împarte graniţa cu Rusia în Arctica. Ţara nordică se învecinează cu Peninsula Kola, unde se află majoritatea armelor nucleare ale Rusiei, precum şi flota sa de Nord, care operează submarinele nucleare ale Rusiei.

Vorbind după o întâlnire a şefilor apărării ţărilor NATO care a avut loc sâmbătă, la Oslo, generalul Eirik Kristoffersen a spus că preşedintele rus Vladimir Putin ştie ”foarte bine” că NATO nu este o ameninţare pentru Rusia.

”La graniţa noastră, la graniţa cu Rusia, au mai rămas poate 20% sau mai puţine forţe (ruseşti) decât erau înainte de 24 februarie 2022. Dacă credea că ameninţăm Rusia, nu s-ar fi putut muta cu trupele sale în Ucraina pentru a lupta acolo”, a spus el într-o conferinţă de presă.

Acest tipar de comportament al Rusiei se aplică şi modului în care a tratat Finlanda vecină după ce a aderat la NATO în aprilie, a adăugat amiralul Rob Bauer, preşedintele comitetului militar al NATO.

Finlanda şi Rusia împart o graniţă de 1.300 km (810 mile), cu trupele ruseşti de-a lungul acelei zone, ca şi Norvegia, sub numărul lor existent înainte de război.

"Rusia ştie că NATO nu este o ameninţare pentru că nu intenţionăm să-i atacăm. Altfel ar fi răspuns complet diferit la aderarea Finlandei. Au vorbit despre asta, dar nu au vorbit în termeni fizici ", a declarat Bauer la conferinţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.