Forţele kurde din Siria au anunţat joi că au respins un nou asalt terestru al armatei turce, la frontiera între cele două ţări, în nord-estul Siriei, la o zi după bombardamente sângeroase în acest sector care au marcat lansarea unei ofensive a Ankarei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tiruri de artilerie - sporadice - ale armatei turce au fost raportate de asemenea joi dimineaţa în zonele frontaliere Tal Abyad et Ras al-Ain, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

La rândul său, Ministerul turc al Apărării a anunţat că operaţiunea sa a fost ”efectuată cu succes pe timpul nopţii (de miercuri spre joi), în aer şi la sol” şi dă asigurări că ”ţintele desemnate” au fost ”capturate” fără să facă precizări.

Forţele Democratice Siriene (FDS), o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi, au anunţat că au respins un asalt la sol în sectorul Ras al-Ain.

”Forţele noastre au blocat o tentativă de incursiune terestră a armatei de ocupaţie turcă asupra axei Tal-Halaf/Allouk", au anunţat într-un comunicat FDS.

Miercuri seara, FDS au dat asigurări că au respins un atac similar în sectorul Tal Abyad.

Cel puţin 19 combatanţi din cadrul forţelor kurde au fost ucişi de miercuri în atacuri aeriene şi tiruri de artilerie ale armatei turce, care au vizat sectoare de la frontiera dintre cele două ţări ţări, potrivit SOHR.

Un bilanţ  anterior anunţa 15 morţi, înclusiv opt civili.

Ofensiva a provocat un val de proteste internaţionale, iar o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU urmează să aibă loc joi.

Obiectivul afişat al operaţiunii, anunţate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, este să îndepărteze de frontieră principala miliţei kurdă din Siria, Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), coloana vertebrală a FDS.

Aliatele Occidentului în lupta împotriva Statului Islamic (SI), YPG sunt considerate de Ankara o organizaţie ”teroristă” din cauza legăturilor acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Potrivit cotidianului turc Hürriyet, Turcia intenţionează ca mai întâi să preia controlul unei fâşii de teritoriu la frontieră, cu o lungime de 120 de kilometri şi cu o lăţime de aproximativ 30 de kilometri.

Ofensiva Turciei este a treia în Siria din 2016. Ea deschide un nou front în Războiul din Siria, soldat cu peste 370.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi din 2011.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.